Uitzending
DWDD - 16-2-2010

16-2-2010

DWDD

3963 x bekeken | 0 reacties
9
Job Cohen
Premier Balkenende heeft burgemeester Job Cohen tot de orde geroepen. De burgemeester van Amsterdam weigert om coffeeshops te sluiten die op minder dan 250 meter van een school liggen. Volgens Cohen is dit geen effectief middel om jongeren van de softdrugs af te houden. Balkenende stelt echter dat de ‘250 meter-regel’ in het regeerakkoord is afgesproken en dat Cohen zich hieraan heeft te houden.

Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf is naast wiskundige, natuurkundige en hoogleraar, president van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW). Dijkgraaf introduceert regelmatig jonge wetenschappers bij DWDD. Vanavond zijn dat ex-shorttracker Otto den Braver en bewegingswetenschapper Dionne Noordhof, die ingaan op de wetenschap achter het schaatsen.

Otto den Braver
De schaatsgekte is in Nederland weer losgebarsten na de zege van Sven Kramer. In hoeverre hangt het succes af van zijn materiaal? Ex-shorttracker Otto den Braver is werktuigbouwkundige. Hij doet aan de TU Delft promotieonderzoek naar meetmethoden aan schaatsen. Hij ontwierp als afstudeerproject een nieuw type schaats, de ‘PeakSkate’.
Het idee is relatief eenvoudig: bij conventionele schaatsen bezit het glijijzer een ronding om te kunnen sturen. Hoe vlakker deze ronding, hoe beter het ijzer glijdt. Maar het ijzer glijdt niet alleen beter, het wordt ook minder stuurbaar. De PeakSkate is zodanig ontworpen dat het ijzer vlak is, terwijl je er toch goed mee kunt sturen.

Dionne Noordhof
Waar Otto den Braver zich toespitst op verbeteren van schaatsmateriaal, richt bewegingswetenschapper Dionne Noordhof zich op techniek. Zij doet voor voor haar promotie bij de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar de relatie tussen 'schaatsefficiëntie' en betere prestaties in het (langebaan) schaatsen.
'Schaatsefficiëntie' is de hoeveelheid zuurstof die je gebruikt om een bepaald vermogen te bereiken. Noordhof onderzoekt of die verbeterd kan worden door bijvoorbeeld de knie, -en romphoek van de schaatser aan te passen.

Herman van Veen
Op 20 februari komt de biografie 'Herman van Veen, Voor ik het vergeet' uit. Dat zijn werk een tijdloze kwaliteit bezit blijkt uit het feit dat ook jongeren het weten te waarderen. In de uitzending van vanavond vertelt een drietal jonge artiesten wat Herman van Veen voor hen betekend heeft: zangeres Anny, muzikant Jan Dulles en rapper Jiggy Djé.

Herman van Veen is onder meer muzikant, schrijver en schilder. In 1965 maakte de alleskunner zijn theaterdebuut met 'Harkelijn'. Van Veen is onder andere schrijver en bedenker van de verhalen over het eendje Alfred Jodukus Kwak. Ondertusser heeft de Utrechter 170 cd's, 2 dvd's en meer dan 70 boeken uitgebracht.

Naast zijn werk als artiest zet de grootmeester van de kleinkunst zich ook regelmatig in als activist voor kinderrechten, is hij ambassadeur van Unicef en heeft hij talloze onderscheidingen mogen ontvangen.

Jiggy Djé
Rapper Jiggy Djé kreeg het werk van Herman van Veen met de paplepel ingegoten. Zijn ouders waren groot fan van de cabaretier. Tegenwoordig heeft hij nog steeds tracks van van Veen op zijn iPod staan. Ook heeft hij enkele liedjes van Herman van Veen gesampled om in zijn eigen muziek te gebruiken.
Jiggy Djé rapt in het Nederlands. Hij won in 2006 de Publieksprijs tijdens De Grote Prijs Van Nederland en zit sindsdien geen moment meer stil. Naast een solo-carriere maakt hij ook nog deel uit van de rapformaties DAC (De Amersfoortse Cooperatie) en Kohfie Konnect. Daarbij is hij vaak als gastrapper te horen op albums van collega’s. Hij runt een eigen platenlabel om zijn muziek te verspreiden: "Noah's Ark".

Anny
Anny was de leadzangeres van de band 'Leaf', waarmee ze in 2009 de hit 'Wonderwoman' had. Tegenwoordig opereert ze solo. Ook zij groeide op met de muziek van Herman van Veen. Zijn lied ‘Anne’ heeft voor haar speciale betekenis aangezien haar volledige voornaam Annemarie is. Er is zelfs een nummer van van Veen dat zij niet kan horen zonder te huilen.

3JS
Jan Dulles heeft Herman van Veen niet via zijn ouders leren kennen. Hij werd fan na het horen van zijn liedjes op de radio. Herman van Veen is de enige muzikant die hem aan het huilen kan brengen. In de uitzending laat hij met de andere twee J’s horen hoe van Veen hen beïnvloed heeft.

Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte vormen samen de 3JS. Jan begon in de band 'A Cool Fridge', maar in 1996 ontmoette hij Jaap en Jaap en in 2002 begonnen de drie op te treden als de 3JS. Met deze formatie hebben ze reeds twee albums uitgebracht en meerdere hits op hun naam staan.

Zwart Licht
Zwart Licht is een rapformatie bestaande uit producer Hayzee, MC Akwasi en MC Leeroy. Eind 2007 begonnen Hayzee en Akwasi hun samenwerking. Al snel werd rapper Leeroy aan de groep toegevoegd en Zwart Licht was geboren. Het duurde vervolgens niet lang voordat hun debuutalbum 'Bliksemschicht' was gemaakt. Het trio heeft net een nieuwe videoclip opgenomen bij het lied 'Backup Staat Klaar', hetzelfde lied dat ze in de uitzending van 16 februari zullen spelen.

Beau van Erven Dorens

Beau van Erven Dorens is regelmatig tafelheer in DWDD. De alleskunner - want schrijver, acteur, tv-presentator en voormalig radiopresentator - stapte in 2009 van RTL over naar SBS, waar hij 'Hole in the Wall' ging presenteren. Bij RTL presenteerde hij onder anderen: 'Het zesde zintuig', 'Dancing with the Stars', 'Deal or no Deal' en 'RTL Boulevard'.

In deze uitzending van DWDD waren Beau van Erven Dorens, Herman van Veen, Jiggy Djé, Job Cohen en Robbert Dijkgraaf te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op dinsdag 16 februari door BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie