Gestolen kinderen
19-5-2008
| 2659 x bekeken | 0 reacties
Het aantal internationale huwelijken neemt toe en dus ook het aantal internationale scheidingen. De positie van de kinderen is dan vaak een bron van potentiële grote problemen. Ouders claimen beiden evenveel rechten. Als iemand de kinderen bij zich wil houden en ze meeneemt naar een ander land zonder instemming van de andere ouder, is er volgens het Haags Verdrag sprake van internationale kinderontvoering. Dit komt steeds vaker voor. Wat er aan schrijnende verhalen bekend is, is het topje van de ijsberg.
Wat doe je als je internationale huwelijk stuk gaat en je wilt je kinderen houden? In Gestolen Kinderen portretteert regisseur Ivanka Bakker twee Nederlandse vrouwen in gevecht om het recht op hun kind. Miranda is ‘ontvoerder’, Jeanette achterblijver.
Miranda is 3,5 jaar geleden weggelopen bij haar Italiaanse partner. Ze nam haar driejarige dochter Noa mee naar Nederland, zonder instemming van de vader. De vader wil Noa niet kwijt. Na drie jaar procederen besluit de Nederlandse rechter dat Noa naar Italië terug moet. Miranda en Noa duiken onder. De Nederlandse politie luistert Miranda’s telefoon af. Ze worden opgepakt en de politie zet Noa op het vliegtuig naar haar vader.
De twee dochters van Jeanette zijn 4 jaar geleden na een vakantie bij hun vader in Egypte niet meer naar Nederland teruggekeerd. Er zijn geen onderhandelingen mogelijk, want Egypte heeft het Haags Verdrag niet getekend. De enige mogelijkheid is bemiddeling of een gerechtelijke procedure opstarten.
Het Haags Verdrag zegt dat, na verzoek van de achtergebleven ouder, ontvoerde kinderen teruggebracht moeten worden naar het land waar ze woonden. Voor Miranda pakt dat slecht uit. Want Nederland en Italië hebben het verdrag ondertekend. Egypte niet en dus werkt dat land niet mee aan de uitlevering van kinderen naar Nederland. Jeanette blijft dus ook met lege handen achter. Over de zaak van Miranda is een klacht ingediend tegen de Nederlandse Staat bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
De documentaire film is mede een initiatief van de Stichting Gestolen Kinderen. Bij de totstandkoming van de film was het Centrum Internationale Kinderontvoering nauw betrokken. In mei 2008 zal mede naar aanleiding van Noa’s zaak de Staatscommissie voor Internationaal Privaatrecht een advies uitbrengen over wijziging van de Nederlandse uitvoeringswet, horend bij het Haags Verdrag.
Deze uitzending van het programma Dokument met de titel Gestolen kinderen is uitgezonden op maandag 19 mei door de NCRV.
Item is niet meer te bekijken