Aandacht voor bacteriofagenHet was maart 2017 toen we in Zorg.nu voor het eerst aandacht besteedden aan bacteriofagen. Veel mensen hadden er toen nog nooit van gehoord. We werden overspoeld met reacties. Zo veel, dat we eind 2017 in onze (toen nieuwe) serie Dokters van Morgen opnieuw in de wereld van de fagen doken. We lieten zien wat voor bijzondere effecten een behandeling kan hebben. Na deze uitzendingen vestigden velen hun hoop op bacteriofagen, maar in Nederland is een behandeling niet toegestaan.
In de ban van bacteriofagenDaarna gebeurde er veel: er was veel media-aandacht, er werd een petitie ingediend om behandeling met fagen in Nederland mogelijk te maken, we gingen met het RIVM mee naar
Georgië om in de bacteriofagenkliniek te kijken en we bleven patiënten die een behandeling ondergingen volgen. Niet alle verhalen zijn positief, er zijn ook mensen bij wie een behandeling met bacteriofagen niet werkt. Maar één ding is duidelijk: in Nederland moet er meer onderzoek komen om op den duur hopelijk ook hier behandeling mogelijk te maken.
Waar staan we nu op het gebied van bacteriofagen in Nederland?Februari 2019: opnieuw besteden we aandacht aan bacteriofagen. Hoe staan we er voor in Nederland? We volgden het afgelopen jaar verschillende patiënten die voor hun zoektocht naar onder andere naar
Georgië en Polen afreisden. En Antoinette gaat naar Brussel en de
Verenigde Staten waar inmiddels studies zijn begonnen naar fagen als toepassing voor (ernstige) infecties.
Dokters van Morgen over bacteriofagen zie je dinsdag 5 februari 2019 om 21.25 uur op NPO 1.
De presentatie was in handen van
Antoinette Hertsenberg. Deze uitzending van het programma Dokters van Morgen met de titel Bacteriofagen werd uitgezonden op dinsdag 5 februari door AVROTROS.