Uitzending
Dokters van Morgen - Bacteriofagen

Bacteriofagen

Dokters van Morgen

5-2-2019

| 3755 x bekeken | 0 reacties
7
Aandacht voor bacteriofagen
Het was maart 2017 toen we in Zorg.nu voor het eerst aandacht besteedden aan bacteriofagen. Veel mensen hadden er toen nog nooit van gehoord. We werden overspoeld met reacties. Zo veel, dat we eind 2017 in onze (toen nieuwe) serie Dokters van Morgen opnieuw in de wereld van de fagen doken. We lieten zien wat voor bijzondere effecten een behandeling kan hebben. Na deze uitzendingen vestigden velen hun hoop op bacteriofagen, maar in Nederland is een behandeling niet toegestaan.

In de ban van bacteriofagen
Daarna gebeurde er veel: er was veel media-aandacht, er werd een petitie ingediend om behandeling met fagen in Nederland mogelijk te maken, we gingen met het RIVM mee naar GeorgiŽ om in de bacteriofagenkliniek te kijken en we bleven patiŽnten die een behandeling ondergingen volgen. Niet alle verhalen zijn positief, er zijn ook mensen bij wie een behandeling met bacteriofagen niet werkt. Maar ťťn ding is duidelijk: in Nederland moet er meer onderzoek komen om op den duur hopelijk ook hier behandeling mogelijk te maken.

Waar staan we nu op het gebied van bacteriofagen in Nederland?
Februari 2019: opnieuw besteden we aandacht aan bacteriofagen. Hoe staan we er voor in Nederland? We volgden het afgelopen jaar verschillende patiŽnten die voor hun zoektocht naar onder andere naar GeorgiŽ en Polen afreisden. En Antoinette gaat naar Brussel en de Verenigde Staten waar inmiddels studies zijn begonnen naar fagen als toepassing voor (ernstige) infecties.

Dokters van Morgen over bacteriofagen zie je dinsdag 5 februari 2019 om 21.25 uur op NPO 1.

De presentatie was in handen van Antoinette Hertsenberg. Deze uitzending van het programma Dokters van Morgen met de titel Bacteriofagen werd uitgezonden op dinsdag 5 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie