Uitzending
Dichtbij Nederland - Taboe speelt rol bij seks bij allocktone jeugd

Taboe speelt rol bij seks bij allocktone jeugd

Dichtbij Nederland

11-2-2009

| 1091 x bekeken | 0 reacties
6
Een taboe- en schaamtecultuur, sterke sociale controle en een roddelcultuur spelen een rol bij de seksuele vorming van allochtone jongeren. Dat concluderen onderzoekers van Research voor Beleid die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een studie deden naar de seksuele belevingswereld van jonge allochtonen.

Het rapport wordt vandaag gepresenteerd op het Albeda College in Rotterdam. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid zal over de conclusies debatteren met jongeren. De schaamtecultuur speelt bij Turkse en Marokkaanse jongeren, maar ook bij Antilliaanse en Surinaamse groepen, stellen de onderzoekers.

Volgens het onderzoek hebben de geïnterviewde allochtone jongens en mannen weinig respect voor vrouwen. Meisjes en vrouwen zouden te weinig weerbaar zijn en grenzen binnen het seksuele contact niet goed kunnen afbakenen. Turkse en Marokkaanse meisjes en jonge vrouwen zouden bovendien chantabel zijn, omdat ze bang zijn dat hun seksuele gedrag bekend wordt bij hun familie.

Een deel van de ondervraagde allochtonen houdt er een losse levensstijl op na, waarin het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen acties niet centraal staat. Vaak heeft dat, aldus de onderzoekers, te maken met een laag zelfbeeld en een negatief beeld van de toekomst. De jongeren oordelen vaak negatief over anticonceptie. Ook is er weinig kennis over geslachtsziekten. Volgens de onderzoekers is de voorlichting over geslachtsziekten en anticonceptie aan de jongeren voor verbetering vatbaar.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Taboe speelt rol bij seks bij allocktone jeugd is uitgezonden op woensdag 11 februari door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie