Uitzending
Dichtbij Nederland - Situatie knokkelkoorts op Aruba alarmerend

Situatie knokkelkoorts op Aruba alarmerend

Dichtbij Nederland

20-2-2009

| 1130 x bekeken | 0 reacties
6
Het aantal inwoners dat op Aruba besmet is geraakt met knokkelkoorts (dengue) loopt alarmerend op. Dat heeft directeur Trevor van Gellecum van de Directie Volksgezondheid donderdag op Aruba gezegd.

Sinds de verspreider van het virus, de tijgermug, eind vorig jaar in een periode van regen weer actief werd, staat van bijna duizend Arubanen vast dat ze het denguevirus kregen. Van nog eens duizend anderen wordt ook vermoed dat ze knokkelkoorts opliepen. Aruba telt officieel 110.000 inwoners. Omdat de regen langer dan normaal aanblijft, weet de tijgermug intensiever toe te slaan.

De Pan American Health Organization (Paho) hanteert een grens van duizend bevestigde gevallen om te spreken van een epidemie, maar geeft ook aan dat elk land specifieke omstandigheden heeft. ,,Knokkelkoorts is heel gewoon voor deze regio, met name in het dichtbijgelegen noordelijk deel van Venezuela waar alle vier de types van dengue continu aanwezig zijn'', licht Van Gellecum toe die geen gevaar ziet voor toeristen.

,,Het is vooral voor de lokale bevolking alarmerend. Het probleem is dat iedereen die een keer ziek is geweest, later door een mug met een andere variant van het denguevirus wordt geprikt, echt gevaar loopt.'' Een derde van de bevolking is inmiddels een keer besmet geweest met het virus, schat de Directie Volksgezondheid.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Situatie knokkelkoorts op Aruba alarmerend is uitgezonden op vrijdag 20 februari door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie