Uitzending
Dichtbij Nederland - Ouders ongerust over illegale kinderopvang

Ouders ongerust over illegale kinderopvang

Dichtbij Nederland

23-2-2009

| 3137 x bekeken | 2 reacties
4
Een brief van de Belastingdienst heeft grote onrust veroorzaakt bij een aantal Rotterdamse ouders die hun kinderen bij een kinderdagverblijf, dat illegaal bleek te zijn, heeft gebracht. De bijdrage die de ouders ontvingen dient terugbetaald te worden. Voor sommigen zou dit oplopen tot 50.000 euro.

Moeder Saida Mouhamadi is een van de slachtoffers. Ze bracht haar drie kinderen van 3, 2 en 1 jaar een paar maanden geleden naar Claire’s Daycare in Rotterdam-Zuid omdat het ‘zo lekker dicht in de buurt zit’, maar al snel rezen de twijfels. “De kinderen werden in een kerk opgevangenomdat ze midden in een verbouwing zaten”, aldus Mouhamadi. “De kinderen zijn aan vreemden meegegeven. Ze begonnen om 17.00 uur al met schoonmaken en de kinderen zaten met chloor te spelen. Dat is niet normaal.” Toen Mouhamadi informatie inwon over Claire’s Daycare bleek het kinderdagverblijf meerdere keren te zijn gesloten. “We kregen vervolgens een brief van de Belastingdienst dat het ontvangen geld terugbetaald moet worden.” Joke Donkervoort, inspecteur Kinderopvang, bevestigt dat Claire’s Daycare onlangs is gesloten. “Er waren onvoldoende vluchtwegen in het pand. Toen we hoorden dat de kinderen in een kerk werden opgevangen, gingen we gelijk kijken met een
medewerker van de Belastingdienst. Deze opvang is toen gelijk gesloten.”

Eigenaresse Claire Cornet van Claire’s Daycare is furieus over de beschuldigingen van verschillende moeders. Zij beweert dat ze iedereen een brief heeft gestuurd waarin staat dat ze de verantwoording neemt om alles terug te betalen. Het is onduidelijk hoeveel illegale kinderdagverblijven Rotterdam telt. “We controleren alleen als we signalen krijgen van ouders die vermoeden dat een kinderdagverblijf illegaal is. Maar dat komt zelden voor”, zegt inspecteur Kinderopvang Joke Donkervoort van GGD Rotterdam-Rijnmond. “Kinderdagverblijven die geregistreerd zijn, worden jaarlijks gecontroleerd.” Volgens de Belastingdienst is het de verantwoordelijkheid van ouders die toeslag willen om te controleren of een kinderopvang legaal is. Ouders kunnen dit controleren in een speciale lijst van de gemeente.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Ouders ongerust over illegale kinderopvang is uitgezonden op maandag 23 februari door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie