Uitzending
Dichtbij Nederland - Hindoestaanse vrouw ontsnapt aan geweld

Hindoestaanse vrouw ontsnapt aan geweld

Dichtbij Nederland

2-3-2009

| 2187 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond in Dichtbij Nederland TV: aandacht voor het nieuwe boek van Lolita Soedamah. In Mishandeling – Hindoestaanse Vrouw schrijft zij over haar ervaringen met huiselijk geweld. 23 jaar lang werd zij systematisch mishandeld door haar man en ook haar kinderen ontsnapten niet aan het geweld.

Als tiener verhuisde Lolita, van Suriname naar Uden. Ze was 16 jaar oud toen zij hier verliefd werd op Sunil. Ondanks weerstand van haar schoonfamilie, haar huidskleur was volgens hen te donker, trouwde het stel. Het begon als een sprookje maar het huwelijk werd al snel een nachtmerrie. Sunil sloeg Lolita en hun twee kinderen stelselmatig.

Bij Lolita leefde in het begin vooral ontkenning. En vanuit de Hindoestaanse gemeenschap ondervond zij weinig steun. „Ach, het komt wel weer goed” kreeg ze te horen. Uiteindelijk vlucht ze toch voor haar man, om later weer bij hem terug te keren. Zoals vaker bij mishandeling weet ze niet hoe het met haar en haar kinderen verder moet zonder haar man. Ze is afhankelijk en past zich aan „als een afgerichte hond”. Als haar kinderen het huis uit zijn, lukt het haar om zich los te maken van haar man. Ze vlucht, met hulp van haar dochter, naar haar nieuwe vriend in India.

In Uden durft zij niet meer over straat, haar man woont daar nog steeds. Ze reist tussen India en Uden op en neer omdat haar kinderen er nog steeds wonen.

De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel. Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Hindoestaanse vrouw ontsnapt aan geweld werd uitgezonden op maandag 2 maart door de NPS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie