Uitzending
Dichtbij Nederland - Een dag na de ramp

Een dag na de ramp

Dichtbij Nederland

26-2-2009

| 999 x bekeken | 0 reacties
5
Gisteren stortte een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neer in een akker vlakbij de Polderbaan van Schiphol. Het toestel had 134 personen aan boord. Negen daarvan zijn omgekomen. Er zijn 86 gewonden, waarvan zes zeer ernstig. Hun toestand is kritiek.

Het vliegtuig, met vluchtnummer TK-1951, vertrok om 8.25 uur uit Istanbul met als bestemming Schiphol. Enkele honderden meters voor de Polderbaan beleefde het de fatale crash. Tegenover de NOS vertelt een ooggetuige: „Hij ging erg langzaam en toen begon zijn staart te zakken. Hij plofte zo uit elkaar, recht naar beneden. Hij is niet doorgeschoven.”

Er waren vooral Turkse en Nederlandse passagiers aan boord, samen met nog enkele andere nationaliteiten. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Er zijn drie lichamen gevonden in de cockpit van het toestel. Aangenomen wordt dat het gaat om de drie piloten.

Volgens Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft de bemanning van het vliegtuig geprobeerd het toestel zo lang mogelijk in de lucht te houden. „Maar als je snelheid verliest, dan val je letterlijk uit de lucht. Het toestel heeft ook geen lang spoor getrokken in het weiland”, zei hij tegen het NOS Journaal.

15.45 - update
Van de negen dodelijke slachtoffers zijn er inmiddels drie geïndentificeerd. Het gaat om de drie bemanningsleden in de cockpit. Van de zwaargewonden zijn er vier er zo ernstig aan toe dat er nog niet met ze gecommuniceerd kan worden.

Aan boord van het vliegtuig zaten 53 Nederlanders en 51 Turken. Verder waren aan boord drie Britten, zeven Amerikanen, een Duitser, een Thai, een Italiaan, een Fin en een Bulgaar. Van vijftien passagiers is de nationaliteit nog niet bekend.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Een dag na de ramp is uitgezonden op donderdag 26 februari door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie