Uitzending
Dichtbij Nederland - Aboutaleb zou namenlijst persoonlijk verbranden

Aboutaleb zou namenlijst persoonlijk verbranden

Dichtbij Nederland

6-3-2009

| 1060 x bekeken | 0 reacties
6
De Rotterdamse burgerlijke stand maakt geen gebruik van de namenlijsten van de Marokkaanse regering. Als burgemeester Ahmed Aboutaleb deze wel op het stadhuis zou aantreffen ,,zou hij ze persoonlijk verbranden''.

Dat zei Aboutaleb, zelf van Marokkaanse komaf, donderdag tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad. Volgens hem kunnen ouders van Marokkaanse komaf in Rotterdam elke naam voor hun kind kiezen.

Volgens Aboutalebs eigen partij, de PvdA, circuleerden dergelijke lijsten nog zeker tot begin februari in Rotterdam. De burgemeester stelde echter dat de namenlijsten in het gemeentehuis niet voorkomen. Wel geven ambtenaren voorlichting en advies over de Marokkaanse regels.

PvdA en CDA in de Tweede Kamer willen dat het kabinet opnieuw maatregelen bekijkt om de Marokkaanse overheid te bewegen om Marokkanen de vrijheid te geven elke naam voor hun kind te kiezen. De Marokkaanse ambassade in Nederland registreert kinderen van Marokkaanse Nederlanders nu alleen als zij een 'Arabische' naam dragen. Zonder registratie kunnen de kinderen in de problemen komen als zij naar Marokko reizen of als zij een erfenis van een Marokkaans familielid krijgen.

Marokko weigert echter gehoor te geven aan de oproep vanuit Nederland. Aboutaleb ziet, ondanks zijn achtergrond, geen rol voor zichzelf weggelegd in de kwestie.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Aboutaleb zou namenlijst persoonlijk verbranden is uitgezonden op vrijdag 6 maart door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie