Uitzending
De wereld op zijn kop - Hella en het groene goud

Hella en het groene goud

De wereld op zijn kop

1-3-2009

| 2111 x bekeken | 0 reacties
6
Samen met de Nederlands-Braziliaanse kok Carlos van der Hulst reist Hella naar de Braziliaanse Amazone waar ze worden ingewijd in de kwalijke gevolgen van de grootschalige sojateelt voor de Indianen en het regenwoud.

Carlos van der Hulst (28) is een kind dat er bijna niet zou zijn geweest. Zijn vader steekt zijn moeder tijdens haar zwangerschap met een mes en laat haar voor dood achter. Maar moeder overleeft en Carlos wordt geboren. Omdat moeder zelf niet goed voor hem kan zorgen, vraagt ze een Nederlands echtpaar dat ontwikkelingswerk doet in BraziliŽ, haar zoon te adopteren. Als Carlos 5 jaar oud is, keert het gezin terug naar Nederland waar hij verder opgroeit. Carlos noemt zichzelf een bounty; ďIk ben zwart van buiten maar wit van binnenĒ. Samen met Hella bezoekt Carlos zijn biologische moeder. Het is de tweede keer dat ze elkaar ontmoeten en dat is een emotioneel weerzien.

Groene Goud
Daarna reizen Hella en Carlos dieper de Amazone in op zoek naar het groene goud: soja. Door de toenemende vraag naar soja in ons land, wordt het voor grootgrondbezitters in BraziliŽ steeds interessanter om het oerwoud te kappen en grote sojaplantages aan te leggen. Met vervalste grondeigendomspapieren, dubieuze aankooppraktijken en zelfs via intimidatie worden kleine boeren en Indianen van hun land beroofd.
De soja wordt in ons land voor 80% verwerkt tot veevoer voor met name de bio-vleesindustrie. Zo heeft onze speklapjesconsumptie grote sociale gevolgen voor de mensen daar en eten wij eigenlijk het regenwoud op.
Hella en Carlos bezoeken een organisatie, die wordt gesteund door Cordaid, die strijdt voor de landrechten van lokale boeren en Indianen. Per boot zakken ze de Amazone af naar een Indianenstam die het land van hun voorouders niet wil verlaten.

De Wereld op zijn Kop is een samenwerkingsverband tussen KRO en Cordaid Vastenaktie en wil een positieve bijdrage leveren aan de discussie over het nut van ontwikkelingssamenwerking.

Deze uitzending van het programma De wereld op zijn kop met de titel Hella en het groene goud is uitgezonden op zondag 1 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie