Steven van der Hoeven
20-1-2012
| 3461 x bekeken | 2 reacties
Steven van der Hoeven is voor zijn twaalfde een vrolijk, slim en zeer actief jongetje dat veel van voetbal houdt. Hij komt uit een evangelisch gezin met acht kinderen. Bijna iedereen van de familie is actief in en op de voetbalclub. Voetbalcoach Ries komt als huisvriend veel over de vloer. Ries wordt op handen gedragen en de kinderen kijken tegen hem op. Ook Steven. Als Steven twaalf jaar is nodigt Ries hem thuis uit en maakt zeer geleidelijk toespelingen. Waar de jonge Steven eerst 'per ongeluk' een pornotape te zien krijgt, wordt hij langzaamaan uitgedaagd om seksuele handelingen te verrichten.
Geleidelijk aan komt Steven steeds meer in de greep van de pedofiel. Steven verandert naar een in zichzelf gekeerd kind en is in de ban van het misbruik en het geheimhouden ervan. Totdat er een brief van de voetbalvereniging komt en hij niet de enige blijkt te zijn. Wanneer Ries bekent kan Steven niet meer ontkennen. Steven vertelt over het proces van inpalmen (grooming), zijn isolement en zijn worsteling met schuldgevoelens na de bekentenis van Ries.
Na de bekentenis kan en wil Steven er niets over vertellen. Dat houdt hij vijf jaar vol. Dan stort hij volledig in. Hij besluit dan om niet langer te zwijgen en ziet praten als de weg om deze ingrijpende periode af te kunnen sluiten. Steven heeft ook een openhartig boek over het misbruik geschreven: Je ogen verraden je.
Presentatie: Hella van der Wijst.
Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Steven van der Hoeven is uitgezonden op vrijdag 20 januari door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
Reacties op deze uitzending
-
respect voor dit openhartig gesprek!! verschillende punten van erkenning. ik was 8 jaar. En.... je raakt het nooit helemaal kwijt.Ik wens hem vooral voor de toekomst van harte alle goeds.
-
erkenning moet herkenning zijn. En; mensen die dit niet ervaren hebben begrijpen er meestal niets van. en dat snap ik dan weer wel. Het maakt je wel een beetje eenzaam.En je ontmoet ook nooit mensen met dezelfde ervaring, wat welbewijst dat hier niet over gesproken wordt. Daarom nogmaals dank voor dit gesprek en je boek dat ik zeker ga lezen.