Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De wandeling - Robert Baruch

Robert Baruch

De wandeling

4-7-2008

| 5818 x bekeken | 0 reacties
8
Robert Baruch, succesvol zakenman, gooit na een droom over zijn eigen begrafenis het roer drastisch om. Hij legt zijn functie als directeur van een lijmfabriek neer en gaat zich volledig inzetten voor KidsRights, een organisatie die opkomt voor kwetsbare kinderen in de wereld. In Zuid-Afrika zet hij een Knuffelfabriek op, waar hiv-geďnfecteerde mensen werk vinden en weer een doel in het leven hebben.

Als Robert 12 jaar oud is, moet hij naar een internaat. Hij heeft een moeizame relatie met zijn door de oorlog getraumatiseerde vader. “Ik zag mijn vader erg weinig, maar kreeg wel wekelijks brieven met alleen maar terechtwijzingen. Ik deed nooit iets goed in zijn ogen. Zelf was hij succesvol, had vanuit niets een lijmfabriek opgezet.” Op het internaat voelt Robert zich eenzaam. “Ik miste het familiegevoel.”

Robert wil zijn vader laten zien dat hij hem niet nodig heeft, en krijgt na zijn studie een goede baan in Londen. Na een paar jaar komt Robert bij zijn vader in de lijmfabriek werken. Ze werken tien jaar samen en hun contact verbetert. “Ik kreeg steeds minder kritiek. Maar als ik op hem terugkijk, dan vind ik het het jammer dat hij nooit het geluk heeft gekend, dat ik nu wel ken met mijn kinderen. Ik houd onvoorwaardelijk van hen. Dat gevoel heeft hij mij nooit gegeven.”

Op zijn 43ste gooit Robert het roer om. Hij realiseert zich na een droom dat hij wat wil achterlaten in het leven waar anderen ook wat aan hebben. Hij legt zijn functie als directeur neer en sluit zich al snel aan bij de organisatie KidsRights. “Ik wilde per se iets met kinderen. Als je kinderen de kans geeft hun talenten te ontwikkelen, dan pakken ze die kans wel. In Sizanani (Zuid-Afrika) heb ik de diepste ellende gezien. Kinderen die wonen op een vuilnisbelt zie je daar wezenloos rondlopen. Daar voelde ik: hier ga ik wat aan doen.” Robert bouwt daar de Knuffelfabriek. Daar worden knuffels gemaakt door mensen die besmet zijn met hiv/aids en in de maatschappij geen plek meer hebben. De opbrengst is bestemd voor de aidswezen daar. Tevens krijgen deze kinderen een knuffel. “Een knuffel kun je ’s nachts bij je hebben als je niemand hebt. Zelf heb ik in het begin van mijn leven ook een knuffel nodig gehad, maar die had ik niet.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Robert Baruch is uitgezonden op vrijdag 4 juli door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie