Dick de Zeeuw (2/2)
31-8-2008
| 1284 x bekeken | 0 reacties
Oud-KVP-voorzitter Dick de Zeeuw bracht als politiek gevangene ruim twee jaar door in Duitse concentratiekampen. Het langst zat hij in Dora, het meest wrede kamp. Hier moesten de gevangenen onder de grond werken aan de productie van de V1 en de V2-raketten. Van de 60.000 gevangenen in Dora, hebben zo’n 20.000 de wreedheden niet overleefd. Dick de Zeeuw is één van de overlevenden. Samen met Hella van der Wijst gaat hij terug naar het kamp. In twee uitzendingen, op 7 maart en 14 maart, vertelt hij zijn verhaal.
In Dora wordt Dick te werk gesteld in de Stollen, in deze ondergrondse gangen moet hij werken aan de productie van de V1 en de V2-raketten. Dick: “Hoe het daar was, kun je je niet voorstellen: er was geen daglicht, geen frisse lucht en geen drinkwater. Ik likte de druppels van de muren af. Langer dan een paar maanden overleefde je dit niet.”
Dick heeft zijn leven te danken aan een Nederlandse arts, die er voor gezorgd heeft dat Dick uit de Stollen werd gehaald en in de ziekenbarak mocht werken. Hier wordt hij op een bepaald moment gedwongen een aantal zieken te selecteren voor het transport. Dick: “Als jongen van 19 jaar moest ik bepalen wie op transport werd gesteld. Er werd gezegd dat deze mensen naar een ander kamp zouden gaan, maar je wist dat ze naar de gaskamers gingen.”
Na de oorlog heeft Dick nooit over zijn kampervaringen gesproken. Tótdat hij in 1982 de film ‘Sophie’s choice’ ziet. Dan breekt er iets in hem en gaat hij voor het eerst over de oorlog praten. Hij is er in geslaagd zijn kampervaringen om te zetten in een krachtbron om te vechten tegen het kwaad en te bouwen aan een betere wereld.
Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Dick de Zeeuw (2/2) is uitgezonden op zondag 31 augustus door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
Item is niet meer te bekijken