“Omdat je een meisje bent”. Door deze opmerking van haar vader besluit
Kaouthar Darmoni op veertien jarige leeftijd dat ze zich nooit meer door een man zal laten onderdrukken. Na een flinke strijd ontworstelt ze zich uit de verstikkende greep van haar ouders.
Omslag
Kaouthar groeit op in een modern Tunesisch gezin, haar moeder loopt in de kleinste bikini over het strand en Kaouthar leest veel westerse boeken. Plotseling slaan haar ouders 180 graden om. Ze zijn ineens in de ban van de Koran en Kaouthar en haar zusjes moeten een hoofddoek dragen.
Vlucht
Kaouthar is een wilde puber en wil zich niet conformeren aan de nieuwe levenswijze van haar ouders. Na een heftige confrontatie met haar vader besluit ze om naar Europa te gaan. Als ze zeventien jaar is ontvlucht ze
Tunesië op zoek naar de vrijheid. Ze vertrekt met één koffer en nauwelijks geld op zak, maar is dolblij dat ze eindelijk haar eigen weg kan gaan.
Buikdansen
Na een aantal jaren in Frankrijk te hebben gewoond vertrekt ze uiteindelijk naar Nederland. Ze voelt zich hier thuis en bouwt hier haar leven op. Nooit stopt ze met strijden voor de rechten van de vrouwen over de hele wereld. Inmiddels is ze Assistent Professor Gender & Media aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in buikdansen. Door buikdanslessen te geven en regelmatig al buikdansend te protesteren, probeert Kaouthar aandacht te vragen voor vrouwenrechten.
Sander de Kramer wandelt met Kaouthar door Amsterdam en bezoekt een van haar buikdanslessen.
In deze uitzending van De wandeling was
Kaouthar Darmoni te gast. De presentatie was in handen van
Sander de Kramer. Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Buikdansen voor vrouwenrechten werd uitgezonden op zaterdag 7 december door de KRO.