1-6-2012
1885 x bekeken | 0 reacties
Hans Wiegel
Het orakel van Ljouwert, de grote ijsmeester, het spook uit Diever of de jongeheer Wiegel: weinig politici zijn getooid met een groter aantal -al dan niet complimenteus bedoelde- geuzennamen als Hans Wiegel.
Wiegel zat namens de VVD van 1967 tot 1982 in de Tweede Kamer. Tussen 1977 en 1981 was hij minister van binnenlandse zaken, om vanaf 1982 12 jaar als Commissaris van de Koningin actief te zijn in Friesland. Van 1995 tot 2000 was Wiegel nog lid van de Eerste Kamer.
Hoewel Hans Wiegel dus al enige tijd afwezig is uit de landelijke politiek, doet hij nog vaak van zich spreken. Met grote regelmaat verschijnt hij in TV-programma's of verschijnen zijn opiniestukken in dagbladen en tijdschriften.
Hanteert Wiegel een bewuste strategie om deze aandacht van de media vast te houden? En kunnen andere politici iets van hem leren?
Tentenkamp Ter Apel
Het geïmproviseerde tentenkamp dat verrees in Ter Apel als protestactie van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers leek in eerste instantie voor weinig onrust te zorgen. Leontien Kompier van Vlagtwedde, burgemeester van Ter Apel, sprak de media uitgebreid toe over de afwezigheid van de noodzaak om op korte termijn met politiekracht in te grijpen bij het kamp.
Toen het tentenkamp vorige week alsnog werd ontruimd, ontaarde de overheersend gemoedelijke toon alsnog in grimmigheid. De politie viel luidruchtig protest ten deel.
Vanwege de verwachtte emoties rond deze actie werd de pers enigszins op afstand gehouden. We praten over hoe terecht deze houding van de autoriteiten was.
Mediapanel
Max van Weezel
Vanaf de jaren zeventig bericht Max van Weezel hij over de vaderlandse politiek, eerst in Vrij Nederland, later op radio en TV. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van het perscentrum Nieuwspoort.
Zijn analyses worden in bij vlagen met argwaan gevolgd. Zo schetst hij in het boek ‘Haagse fluisteraars’ een beeld van politici die vaak het partijbelang laten prevaleren boven het landsbelang, maar met hulp van spindoctors, politiek assistenten, campagnestrategen en voorlichters het omgekeerde willen propageren.
Journalisten ziet Van Weezel vooral als een doorgeefluik van dubieuze primeurs en halve waarheden. Je kunt dus wel zeggen dat Max van Weezel een kritische waarnemer is.
Bart Brouwers
Bart Brouwers studeerde Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 1987 kwam Brouwers in dienst van Dagblad De Limburger, waarvan hij van 2002 tot januari 2006 hoofdredacteur was. Hij is sinds 2004 lid van de Raad voor de Journalistiek en eveneens sinds dat jaar bestuurslid van het KIM, forum voor reflectie op journalistiek.
Van januari 2006 tot december 2009 was hij hoofdredacteur van Sp!ts als opvolger van Wim Hoogland, die de redactie van deze krant vanaf de start op 21 juni 1999 leidde. Sinds januari 2010 leidt hij de lokale online activiteiten van de Telegraaf Media Groep.
Deze uitzending van het programma De Waan van de Dag is uitgezonden op vrijdag 1 juni door de VARA. Te gast waren Bart Brouwers, Hans Wiegel en Max van Weezel. De presentatie was in handen van Clairy Polak.