De bionische mens, de mens die geen tekortkomingen kent en bovenmenselijke prestaties levert, is niet langer een fantasiebeeld. We kijken allang niet meer op van het idee om delen van het lichaam te vervangen of te verbeteren en zo sterker, slimmer en sneller te worden. Maar als mens en techniek letterlijk versmelten, worden we dan behalve andere, ook 'betere' mensen? Of raken we juist iets menselijks kwijt? De Nederlandse techniekfilosoof
Peter-Paul Verbeek denkt van niet. Voor Verbeek is techniek eigen aan de mens en een onlosmakelijk deel van onze natuur. Hij vindt dan ook dat we techniek niet als vijand moeten zien en onze moraal moeten laten meebewegen met de veranderingen die technologie met zich meebrengt.
Bas Heijne vraagt zich af of hij zich dan maar gewoon moet aanpassen aan wat de techniek hem opdringt. Het beter maken van mensen met een handicap, met behulp van technologie, daar kun je niet op tegen zijn. Maar geldt dit ook voor het pimpen van de mens tot een steeds maar betere mens?
In deze uitzending van De Volmaakte Mens was
Peter-Paul Verbeek te gast. De presentatie was in handen van
Bas Heijne. Deze uitzending van het programma De Volmaakte Mens met de titel De bionische mens werd uitgezonden op zaterdag 9 juli door de VPRO.