Uitzending
De toekomst is nu - De Toekomst van de zorg

De Toekomst van de zorg

De toekomst is nu

28-3-2008

| 967 x bekeken | 0 reacties
6
Chirurgen die je aan je hersenen opereren door er via een hologram bijna letterlijk midden in te gaan staan. Betalen in de supermarkt met je ogen. Vliegende auto’s als remedie tegen de alsmaar langer wordende files. Een robot als thuiszorghulp die stofzuigt, thee zet en hulp haalt als er iets met je is. Gezond honderdvijftig worden. Toekomstmuziek? Welnee. De meeste van deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet. Een aantal wordt nu al in de praktijk gebracht. Alleen, wij weten er vaak maar weinig van.

De volgende onderwerpen komen in deze uitzending aanbod:

Apotheek van de Toekomst
Het meeste werk in de apotheek van de toekomst wordt gedaan door een robot. De apotheker is er alleen nog maar om bij te betalen en een praatje mee te maken.

Camerapil
Dikke slangen met camera inslikken voor een maagonderzoek is verleden tijd met de camerapil. Je slikt de pil in en die begint direct met foto’s maken.

Gentherapie
Er wordt al jaren mee geëxperimenteerd en het is zeker niet onomstreden, maar als het werkt kan het voor revolutionaire doorbraken zorgen. Bijvoorbeeld bij ziektes die worden veroorzaakt door een genetisch defect.

Het laboratorium op een chip
Je hoeft niet meer naar het ziekenhuis om bloed te laten prikken, maar je haalt thuis gewoon een druppeltje uit je vinger.

Medicijnbubbel
In de toekomst slik je een medicijn niet meer in en wacht je niet meer af waar de pil terecht komt. Er wordt hard gewerkt aan allerlei manieren om het medicijn precies en alleen op die plek terecht te laten komen waar het ook nodig is.

Medicijnkies
Een tandprothese die hol is van binnen en een reservoir bevat waarin een tablet met het gewenste medicijn geplaatst kan worden, zodat de medicatiedosis precies afgestemd kan worden.

Notes
Opereren zonder snijden aan de buitenkant. Snijden is in de toekomst passé. Chirurgen gaan je lichaam binnen door bestaande openingen.

Regeneratieve geneeskunde
Regeneratieve geneeskunde (Tissue Engineering) houdt in dat alle onderdelen van het lichaam met eigen celmateriaal gerepareerd kunnen worden.
Lees verder en bekijk het interview met hoogleraar Clemens van Blitterswijk

USB-stick met medische gegevens
Je hebt een ongelukje gehad en je moet snel verzorgd worden. Om te voorkomen dat eerst naar een medisch dossier gezocht moet worden, is er nu de USB-stick met al je medische gegevens.

Ziekenhuis van de Toekomst
In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bouwen ze het ziekenhuis van de toekomst. Iedereen heeft er een eigen kamer.

Deze uitzending van het programma De toekomst is nu met de titel De Toekomst van de zorg is uitgezonden op vrijdag 28 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Sven Kockelmann en Adjiedj Bakas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee