Uitzending
De toekomst is nu - 16-5-2008

16-5-2008

De toekomst is nu

1450 x bekeken | 0 reacties
6
Er worden dagelijks nieuwe dingen bedacht om ons minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en het milieu te ontzien. ‘Dankzij’ de klimaatverandering krijgen heel veel van dergelijk initiatieven ook echt een kans. Hier een paar van de meest opvallende, gezien in de uitzending.

Rotating Tower
Architecten bureau Dynamic Architecture heeft een toren ontworpen die door te draaien zichzelf en de omgeving van groene energie voorziet. Het ontwerp is helemaal klaar, het hoeft alleen nog maar gebouwd te worden. En waar anders dan in Dubai…

Masdar, de stad zonder CO2-uitstoot en afvalstoffen
Eind februari is in Abu Dhabi begonnen met de bouw van een compleet klimaatneutrale stad: Masdar. In de stad is geen CO2-uitstoot en worden geen andere afvalstoffen geproduceerd.

Het Energiehuis
Het Engelse bedrijf ITM Power is erin geslaagd om een huis helemaal op alternatieve energie te laten ‘draaien’. Met zonnepanelen op het dak, windmolen in de tuin en een waterstof tank naast het huis wordt het huis voorzien van alle nodige energie.

De laddermolen
Veel Nederlanders vinden het de ultieme horizon vervuiling, windmolens. En over de vraag of het ook daadwerkelijk veel energie oplevert wordt al jaren heftig gedebatteerd. Tijd voor een alternatief vond wetenschapper en astronaut Wubbo Ockels.

Energie asfalt
Het klinkt een beetje vreemd maar Ooms, een bedrijf dat wegen en bruggen aanlegt, wil het klimaatprobleem oplossen met asfalt. Ze hebben een systeem ontwikkelt dat bestaat uit een laag asfalt met buizen erin.

Oliebeestjes
Een beestje dat zelf bio olie produceert. Het klinkt als de droom van elke klimaatonderzoeker. Wetenschappers in de Verenigde Staten en Engeland zeggen dat te hebben ontdekt en de paus heeft zijn afkeur al getoond.

Olie-algen
Alle commotie en problemen rond biobrandstoffen maken de weg vrij voor een nieuwe vorm van biobrandstof die de voedselproductie niet in gevaar brengt. Algen, bijna niemand die ze wil eten en ze zijn prima te kweken.

Kernfusie
Kernfusie wordt door velen al jaren gezien als de energiebron van de toekomst. In Frankrijk wordt gebouwd aan de eerste kernfusie centrale die het mogelijk moet maken om zonne-energie op aarde te creëren.

Darmbacterie
De darmbacterie E. coli verteert normaal gesproken voedsel en als het voedsel hem niet bevalt bezorgt ie je een voedselvergiftiging. Maar als je de E. coli-bacterie genetisch manipuleert kan ie heel veel waterstof maken.

Waterstof-auto
Honda komt dit voorjaar met de eerst waterstof auto. Amerikaanse automobilisten kunnen hem leasen en krijgen er dan een thuis tankstation bij.

Eco Hummer
Met dit groene model van de Hummer, de Hummer O2, won General Motors in 2006 de L.A. autoshow design challenge. Deze Hummer is volledig gemaakt van gerecycled materiaal.

Schoon zeeschip
Niet meer varen op allerlei milieubelastende brandstoffen, maar gewoon weer met het ouderwetse zeil. Dit Zweeds-Noors bedrijf heeft een zee containerschip ontworpen dat 10.000 auto’s kan vervoeren zonder het milieu te vervuilen.

Drijvende Stad
De drijvende stad is bedacht door studenten van de Technische Universiteit Delft als klimaatrobuuste oplossing voor de verstedelijking in het IJmeer gebied.

Deze uitzending van het programma De toekomst is nu is uitgezonden op vrijdag 16 mei door de KRO. Te gast was Wubbo Ockels. De presentatie was in handen van Sven Kockelmann en Adjiedj Bakas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie