Uitzending
De Reünie - Lagere Landbouwschool Sneek

Lagere Landbouwschool Sneek

De ReŁnie

12-4-2009

| 2500 x bekeken | 0 reacties
5
We gaan terug naar begin jaren '80. De meeste jongens en meisjes van de eerste klas van de Lagere Landbouwschool in Sneek willen boer worden. Sommigen omdat het vanzelfsprekend is dat ze later de boerderij van hun ouders gaan overnemen. Toch zijn er ook de nodige leerlingen die geheel uit eigen overtuiging kiezen voor deze middelbare school. De vrolijke noot in de klas, de uit Suriname geadopteerde Caroline, wilde absoluut niet naar de huishoudschool. Het idee dat ze alleen bij meisjes in de klas zou komen, doet haar gruwelen. Hoewel ze dus helemaal niets met de agrarische sector heeft, weet ze haar ouders te overtuigen dat ze haar naar de landbouwschool moeten laten gaan. Waarom is ze toch niet op de boerderij terecht gekomen? Margreet wilde geen boerin worden, maar trouwde uiteindelijk een boerenzoon. Nu runnen ze samen een bedrijf met 300 schapen, 150 koeien, zeven kippen, vier paarden, drie geiten en een cavia. De bedeesde en uiterst vriendelijke Ger is een beetje een vreemde eend in de bijt; Hij komt uit een eenvoudig arbeidersgezin, maar kan zelf opvallend goed leren. Toch kiest ie voor de landbouwschool, omdat ie stapelgek is op dieren. Hij groeit uit tot de studiebol van de klas. Z'n klasgenoten denken dan ook dat deze zachtaardige jongen vast 'op kantoor is beland als boekhouder'. Niets is minder waar. Ger werkt al ruim twaalf jaar als arbeidstherapeut in een TBS-kliniek. De jongensachtige Ellen kiest ook 'vanwege de dieren' voor de landbouwschool. En het zijn de dieren die jaren later haar redding blijken te zijn. Ellen vertelt over haar zelfmoordpogingen en haar verblijf in de psychiatrische inrichting in Sneek. Inmiddels is ze zo goed hersteld dat ze samen met haar man bezig is met het opzetten van een zorgboerderij. De naam staat al op de gevel: Zorgboerderij 'Zo gek nog niet'.

Deze uitzending van het programma De ReŁnie met de titel Lagere Landbouwschool Sneek is uitgezonden op zondag 12 april door de KRO en de NOT. De presentatie was in handen van Rob Kamphues.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee