Wat kost een Mauro?
8-3-2012
| 1881 x bekeken | 0 reacties
Vorig jaar was Nederland in rep en roer om het eventueel uitzetten van Mauro. Maar wat kost een Mauro eigenlijk? In de uitzending van donderdag 8 maart (20.25 uur, Ned.3) kijkt KRO De Rekenkamer, los van de maatschappelijke discussie, met een heel ander perspectief naar deze problematiek. Een unieke speurtocht naar de kosten voor de Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker (AMA), waar Mauro symbool voor staat. Eén ding wordt in KRO de Rekenkamer zeker duidelijk, vooral alle procedures en instanties kosten veel geld, en niet Mauro of de Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker zelf.
Mauro is één van een groep Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s of AMV’s) die in Nederland woont. De meesten komen uit oorlogsgebieden als Afghanistan en Somalië. Momenteel zijn er zo’n 2500 AMA’s in Nederland. De speurtocht begint op Schiphol. De Marechaussee laat zien hoe je een AMA herkent en de vreemdelingenpolitie ziet het als ‘een spel om te ontdekken hoe ze je om de tuin leiden’. De eerste opvang van de minderjarige is dus gebaseerd wantrouwen en is niet opvang voor een getraumatiseerd kind.
Presentator Ajouad El Miloudi komt zelf terecht in de procedure van de IND, het begin van de langdurige papieren rompslomp. Een groot deel van de alleenstaande minderjarige asielzoekers leven op een speciale campus. KRO De Rekenkamer laat zien hoe ze leven en hoe groot hun bewegingsvrijheid is. Tijdens de uitzending zal duidelijk worden dat de hele AMA-procedure een gigantische kapitaalvernietiging is; jarenlang verblijven ze in ons land, op kosten van de Staat, en op het moment dat ze geld gaan opleveren (ze zijn ouder dan 18 jaar, ze kunnen gaan werken) willen we ze wegsturen.
Eén ding wordt in KRO de Rekenkamer zeker duidelijk, het is niet de AMA zelf die veel geld kost, het zijn vooral alle procedures en instanties om hem heen.
Deze uitzending van het programma De Rekenkamer met de titel Wat kost een Mauro? is uitgezonden op donderdag 8 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Sander de Kramer, Ajouad El Miloudi en Sofie van den Enk.
Item is niet meer te bekijken