Uitzending
De leugen regeert - 31-10-2008

31-10-2008

De leugen regeert

1319 x bekeken | 0 reacties
6
Hoogleraar journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Irene Costera Meijer vindt dat de Amerikaanse verkiezingen in de Nederlandse media teveel worden neergezet als amusement. Het lijkt erop dat de performance belangrijker is dan de inhoud.

Een reportage over de Oostenrijkse rechts-populistische politicus Jörg Haider. Na zijn dood, een auto-ongeluk, werd bekend dat Haider er een dubbelleven op nahield. Haider bleek een homoseksuele relatie te hebben en hield er minderjarige schandknaapjes op na. De Oostenrijkse media wisten dit al jaren, maar hielden het geheim. Maar onmiddellijk na diens dood werd het privéleven van Haider door diezelfde media tot in detail uitgeventileerd.

Een debat over medische missers in de media. Haaienbloed helpt niet tegen kanker, net zo min als paarse tomaten. Toch verschijnen dit soort berichten aan de lopende band in de media. Een gesprek met Evert Pronk van Medisch Contact en Frans Meijman, hoogleraar medische wetenschaps- en publiekscommunicatie.

De langdurige stroomstoring in de Bommelerwaard in december 2007 zorgde negen maanden later voor een ware babyboom, berichtten tal van media, w.o. BNR en het NOS Journaal. Bart Goting, student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, trok het bericht na en vond uit dat er helemaal geen sprake is van een geboortegolf.

De column van Francisco van Jole gaat over 'de aanslag op Obama'. Twee Amerikaanse rechts-extremisten zouden een aanslag hebben voorbereid op zoveel mogelijk niet-blanken en op Obama zelf. In de Amerikaanse media werd dit plan nauwelijks serieus genomen, maar in de Nederlandse pers wel. Van Jole onderzoekt dit verschil.

Presentatie: Felix Meurders.

In deze uitzending van De leugen regeert was Francisco van Jole te gast. De presentatie was in handen van Felix Meurders. Deze uitzending van het programma De leugen regeert werd uitgezonden op vrijdag 31 oktober door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie