Uitzending
De leugen regeert - 28-4-2006

28-4-2006

De leugen regeert

1442 x bekeken | 0 reacties
6
Een gesprek met D66 fractieleider Lousewies van der Laan. Deze week werd al geciteerd uit een interview met Nieuwe Revu dat volgende week pas wordt gepubliceerd. Van der Laan wil na de verkiezingen af van het CDA, is de boodschap. En die mening zou ze alweer hebben genuanceerd, is het volgende bericht. Wat heeft Lousewies van Der Laan nou echt gezegd? Over de mores van de Haagse journalistiek.

De rechter verbood De Limburger enkele artikelen te publiceren over de handel en wandel van een inmiddels failliete vleesverwerkingsfabriek. Zo'n publicatieverbod (vooraf dus) komt in Nederland zelden voor. De rechter vond het belang van het bedrijf echter zwaarder wegen dan het belang van de vrijheid van meningsuiting. Daarmee gaat de rechter op de stoel zitten van de journalist, zegt De Limburger, en dat mag niet. De krant hangt een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd als ze toch zou berichten over deze kwestie. De leugen regeert probeert te achterhalen wat er in het stuk had moeten staan en waarom dat niet gepubliceerd mocht worden.

Francisco van Jole heeft het over de ironie van Jan-Peter Balkenende, die door de journalisten niet werd opgepikt.

In de Mediaraad: Marjolijn Uitzinger (AVRO radio) en Emile Fallaux (hoofdredacteur Vrij Nederland).

Presentatie: Felix Meurders.

Deze uitzending van het programma De leugen regeert is uitgezonden op vrijdag 28 april door de VARA en de AVRO. Te gast waren Francisco van Jole, Lousewies van der Laan, Emile Fallaux en Marjolijn Uitzinger. De presentatie was in handen van Felix Meurders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie