Uitzending
De leugen regeert - 23-1-2009

23-1-2009

De leugen regeert

1390 x bekeken | 0 reacties
6
Volgens de Engelse onderzoeksjournalist Nick Davies is bijna driekwart van de berichten in Britse kranten afkomstig van pers- en PR-bureaus, overheden of andersoortige instellingen. In ieder geval niet van journalisten. Kees Buijs van de Nijmeegse Radboud Universiteit constateerde een vergelijkbare trend in Nederland. Wordt in kranten nog wel de waarheid verteld, vraagt Davies zich af?

Op 4 juli 2008 overleed schrijver Janwillem van de Wetering, bekend van de thrillerserie Grijpstra en De Gier. Even later werd de vrouw van Willem Jan van de Wetering overladen met condoleances. Willem Jan? Ja, Willem Jan, want diens foto werd per ongeluk geplaatst. De fout werd gerectificeerd, klaar. Maar bij de jaaroverzichten van 2008 werd de fout in een aantal kranten weer herhaald. Rectificeren helpt blijkbaar niet.

Francisco van Jole ergert zich aan de krakkemikkige wijze, waarop de Nederlandse televisie verslag deed van de inauguratie van Obama.

In de Mediaraad zit Journalist van het Jaar 2008 Bram Vermeulen. Tot voor kort was hij correspondent voor het NOS-Journaal in zuidelijk Afrika, binnenkort zit hij in Turkije. Ook oud-Amerika correspondent van het RTL Nieuws Max Westerman, die tegenwoordig programma's maakt voor de KRO, neemt plaats in de Mediaraad.

Presentatie: Felix Meurders.

Deze uitzending van het programma De leugen regeert is uitgezonden op vrijdag 23 januari door de VARA. Te gast waren Max Westerman, Bram Vermeulen (journalist) en Francisco van Jole. De presentatie was in handen van Felix Meurders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie