Uitzending
De avond van ... - De Grote Geschiedenis Quiz

De Grote Geschiedenis Quiz

De avond van ...

1-5-2008

| 3356 x bekeken | 0 reacties
7
Schrijver Thomas Rosenboom, muzikant Bob Fosko, presentatoren Miljuschka Witzenhausen, Mieke van der Weij, Pieter van der Wielen en Suzanne Bosman, tekenaar Jos Collignon, wielrenner Kai Reus,Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier en Diederik Samsom: het zijn allemaal kanshebbers voor de titel Geschiedeniskenner van het Jaar, die op 1 mei a.s., Hemelvaartsdag, op het spel staat in de jaarlijkse Grote Geschiedenis Quiz.

Dit inmiddels zeer populaire programma, gepresenteerd door journalist Jan Tromp, wordt voor de zevende keer uitgezonden, vanuit het gebouw van Felix Meritis in Amsterdam. Tien min of meer prominente Nederlanders nemen het op het gebied van historische kennis op tegen tien (nog) onbekenden die zich voor de finale hebben geplaatst via de voorronden in de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad.
De finale is altijd vooral zo aantrekkelijk omdat een groot deel van de vragen is gebaseerd op beeldfragmenten. Daartoe is de filmresearcher van Andere Tijden, Gerard Nijssen, weer diep in de verschillende archieven gedoken en dat heeft ook dit keer weer tot verrassende vondsten geleid. Maar de deelnemers moeten ook een historisch voorwerp raden, de naam van een historische figuur achterhalen aan de hand van een signalement en sommigen moeten ook een soort welsprekendheidsproef afleggen. De vragen worden elk jaar opgesteld door een team vanuit de drie organiserende partners: de redactie van Andere Tijden (NPS/VPRO), het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant. Voor het Historisch Nieuwsblad is ook de bedenker van de geschiedenisquiz weer actief geweest in het opstellen van vragen: de aan de Universiteit van Amsterdam verbonden historicus Willem Melching, Duitsland-specialist. Nieuw dit jaar is de mystery guest over wie, voorafgaand aan zijn binnenkomst, aan de hand van een beeldfragment een vraag wordt gesteld.

De jury bestaat uit de historici Hans Blom (oud-directeur NIOD) en Maarten van Rossem (Universiteit Utrecht) onder voorzitterschap van schrijfster Annejet van der Zijl.

De afgelopen zes keer was de winnaar steeds een geschiedeniskenner die via de Volkskrant of het Historisch Nieuwsblad tot de finale was doorgedrongen. De prominenten gingen altijd strijdend ten onder. Zullen zij die traditie dit jaar weten te doorbreken?

Presentatie:
Jan Tromp

Deelnemende bekende Nederlanders:
Suzanne Bosman: presentator RTL Nieuws
Jos Collignon: tekenaar
Kathleen Ferrier: Tweede Kamerlid CDA
Bob Fosko: muzikant
Kai Reus: wielrenner
Thomas Rosenboom: schrijver
Diederik Samsom: Tweede Kamerlid PvdA
Mieke van der Weij: presentator radio en tv (o.a. Tros Nieuws Show)
Miljuschka Witzenhausen: VJ TMF
Pieter van der Wielen: presentator Noorderlicht (VPRO)

Deelnemers die zich hebben gekwalificeerd via de voorronden:
Ingeborg Boddek: 40 jaar - Amsterdam
Maartje Breeman: 28 jaar - Amsterdam
Marc Kiel: 38 jaar - Wageningen
Annemiek van Leeuwen: 56 jaar - Woerden
Piet van Lieshout: 56 jaar - Amsterdam
Elwin Moerkens: 32 jaar - Arnhem
Sheila Schuijffel: 44 jaar - Waalwijk
Carina Verschoor: 24 jaar - Woudrichem
Koen van Vught: 16 jaar - Den Dungen
Hiddo Zuiderweg: 39 jaar - Groningen

Jury:
Hans Blom
Maarten van Rossem
Annejet van der Zijl (voorzitter)

Wat is het belang van een programma als de Grote Geschiedenis Quiz volgens de jury?

Hans Blom:
"Kennis van (ook het oudere) verleden is onmisbaar voor een begrip van het heden en voor een zinvol maatschappelijk leven. Toch gaat het bij de Grote Geschiedenis Quiz in de eerste plaats om de pure vreugde van het weten, in dit geval met betrekking tot het verleden, en wel in de vorm van een spel."

Maarten van Rossem:
“De GGQ toont aan dat historische feitenkennis door velen buiten de onderwijswereld als aardig en zelfs bewonderenswaardig wordt beschouwd. De GGQ geeft de kijker bovendien de gelegenheid om veilig thuis op de bank zijn eigen historische feitenkennis te toetsen!”

Deze uitzending van het programma De avond van ... met de titel De Grote Geschiedenis Quiz is uitgezonden op donderdag 1 mei door de NPS. Te gast waren Bob Fosko, Diederik Samsom, Thomas Rosenboom, Mieke van der Weij, Suzanne Bosman, Kai Reus, Pieter van der Wielen, Kathleen Ferrier, Miljuschka Witzenhausen, Jos Collignon en Willem Melching. De presentatie was in handen van Jan Tromp.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie