Uitzending
Buitenhof - Het Europa van morgen

Het Europa van morgen

Buitenhof

31-1-2010

| 2648 x bekeken | 0 reacties
7
In Buitenhof een gesprek met vermaard Belgisch topeconoom Paul de Grauwe. De Leuvense hoogleraar geeft in aanloop naar de eerste top van Herman van Rompuy zijn visie op de economische orde in het Europa van morgen.
Het kabinet zet zwaar in op het voorkomen van schooluitval. Het afgelopen schooljaar verlieten maar liefst 42.600 leerlingen voortijdig de school. Wat is de wereld achter deze cijfers en statistieken?
Eind jaren negentig veroordeelde premier Kok de `exhibitionistische zelfverrijking' door bankiers. Na zijn premierschap werd de oud-leider van de PvdA commissaris bij ING. Partij van de Arbeid ideoloog Arie van der Zwan neemt de opstelling van de voormalige PvdA-leider onder de loep.

Europa van morgen
In Buitenhof een gesprek met vermaard Belgisch topeconoom
Paul de Grauwe. De Leuvense hoogleraar Internationale economie, adviseur van Europese Commissie en columnist voor de Financial Times geeft in aanloop naar de eerste top van Herman van Rompuy zijn visie op de economische orde in het Europa van morgen. Loopt de stabiliteit van de euro gevaar door financieel zwakke staten binnen de Unie? En hoe moet worden omgegaan met de torenhoge staatsschulden?

De voortijdig schoolverlaters
Het kabinet zet zwaar in op het voorkomen van schooluitval. Het afgelopen schooljaar verlieten maar liefst 42.600 leerlingen voortijdig de school. Weliswaar blijkt uit officiële cijfers dat het aantal daalt, maar tegelijkertijd erkent het ministerie van Onderwijs dat vooral in het middelbaar beroepsonderwijs de problemen nog fors zijn. Wat is de wereld achter deze cijfers en statistieken? Zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk voor de uitval, ligt de lat misschien te hoog of schort er ook aan de kwaliteit van de mbo-opleidingen het nodige? In Buitenhof een discussie met oud-minister Pieter Winsemius en bestuursvoorzitter van ROC Midden Nederland, Leonard Geluk en Harm Beertema van Beter Onderwijs Nederland.

Het duivels dilemma van Kok
Deze week getuigde Wim Kok voor de commissie De Wit. Eind jaren negentig veroordeelde premier Kok de `exhibitionistische zelfverrijking' door bankiers. Na zijn premierschap werd de oud-leider van de PvdA commissaris bij ING en noemde hij de enorme beloningen voor bankiers een `duivels dilemma' omdat die bankiers anders zouden weglopen naar het buitenland.
Te gast, Partij van de Arbeid ideoloog en publicist Arie van der Zwan. Hij neemt de opstelling van de voormalige PvdA-leider onder de loep.

In deze uitzending van Buitenhof waren Arie van der Zwan, Leonard Geluk en Pieter Winsemius te gast. Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Het Europa van morgen werd uitgezonden op zondag 31 januari door de VARA, de VPRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie