Nadat Philips in de jaren negentig uit Eindhoven vertrok, viel er een gat voor veel oud-werknemers. Dit duurde niet lang, omdat de stad en haar inwoners zich veerkrachtig opstelden. Op de lege plek die Philips achterliet, bloeiden veel nieuwe bedrijven op (we zouden ze nu start-ups noemen). Inmiddels zijn dit ook weer grote bedrijven geworden als ASML en NXP, laatstgenoemde werd recent voor 44 miljard euro overgenomen. In de oude Philips-gebouwen bruist het van de frisse slimheid in allerlei kleine, nieuwe bedrijfjes die de wereld willen veroveren. Het trekt veel hoogopgeleide expats aan, wat er mede voor zorgde dat een aantal jaar geleden Eindhoven werd uitgeroepen tot de slimste vierkante kilometer van de wereld. Toch is er ook een kloof: er zijn mensen die niet mee kunnen komen met de
snelle technologische vooruitgang en de globaliserende wereld en zich naar binnen keren. Zij verlangen terug naar een overzichtelijke wereld met duidelijke grenzen.
De presentatie was in handen van
Aart Zeeman en
Liesbeth Staats. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel Slim, fris en bedrijvig - over de veerkracht van Eindhoven werd uitgezonden op dinsdag 7 maart door KRO-NCRV.