Nederlanders drinken graag en veel. Iedere dag worden er gemiddeld 27 miljoen glazen genuttigd. Het is net zo schadelijk als heroïne en crack en kost ons jaarlijks miljarden. Ondanks deze kennis en strenger beleid blijft het overmatig drinken een onverminderd groot probleem. Experts en politici buigen zich over de moeizame strijd tegen onze alcoholcultuur. In Brandpunt de nieuwste cijfers en een oproep aan de politiek voor een diepgravend onderzoek.
Het is misschien wel het hardnekkigste laatste taboe binnen de kerk. Na onthullingen over seksueel misbruik in de kerk besteedt
Fons de Poel aandacht aan het even lang verzwegen leed van afstandsmoeders. Gevallen vrouwen, heetten ze. Meisjes dikwijls, die ongehuwd zwanger raakten. De grootst denkbare zonde, zei de kerk. Een schande voor de familie. Tot zelfs diep in de jaren zeventig van de vorige eeuw speelden deze praktijken zich af. Meisjes die in het geniep moesten bevallen, ver van huis, moederziel alleen. En er daarna toe waren veroordeeld om het kind ongezien af te staan.
Onze kinderen lopen het risico om ‘schermzombies’ te worden. Met die forse claim komt de Belgische kinderpsychiater Theo Compernolle. Hij ziet dat in een groeiend aantal gezinnen tablets en Ipads als een verkapte babysitter gebruikt worden ‘omdat de kleintjes er zo lekker rustig van worden’. Maar daardoor missen ze een deel van hun ontwikkeling dat ze nooit meer in kunnen halen.
Liesbeth Staats over een forse waarschuwing aan de Ipad-generatie.
De presentatie was in handen van
Aart Zeeman,
Fons de Poel,
Sven Kockelmann,
Wouter Kurpershoek,
Eva Jinek en
Liesbeth Staats. Deze uitzending van het programma Brandpunt werd uitgezonden op zondag 5 oktober door de KRO.