We missen we in NL honderden misdrijven. We zien zelfs moorden over het hoofd. Dat zeggen schouwartsen, advocaten en nabestaanden. Schouwartsen zijn de eersten die een lichaam onderzoeken na de dood. Maar het zijn er weinig, de opleiding deugt niet en de meesten draaien maar af en toe een dienstje, zeggen ze zelf. En de toekomst biedt geen hoop op verbetering.
Liesbeth Staats over het gerommel bij het onderzoek naar onnatuurlijke dood.
Opnieuw clashte het deze week in de Tweede Kamer tussen
Geert Wilders en
Diederik Samsom. Over, hoe kan het ook anders, moslims. In het Kamerdebat beriep Wilders zich op onderzoeken, die zouden aantonen dat er in de moslimgemeenschap brede steun is voor het jihadisme. Klopt dat beeld? Is fundamentalisme en radicalisme wijd verbreid onder moslims in West Europa, ook in Nederland?
Fons de Poel spreekt met professor
Ruud Koopmans die er een groot onderzoek naar deed. En die heeft een ongemakkelijke boodschap.
Het Vietnamese meisje dat schreeuwend wegrent nadat een napalmbom haar dorp heeft platgelegd. Zonder de foto te laten zien, weten hele generaties over welk beeld dit gaat. Het rennende meisje is een icoon geworden, net als de man die een tank tegenhoudt op het plein van de Hemelse Vrede. Door sociale media en nieuwe fototechnieken, maken en zien we meer foto’s dan ooit tevoren. Krijgen nieuwe foto’s nog wel de tijd om te beklijven?
Henk van der Aa over de vraag of we die cultuur van iconische, alom gekende foto’s kwijt raken.
In deze uitzending van Brandpunt waren
Liesbeth Staats en
Ruud Koopmans te gast. De presentatie was in handen van
Aart Zeeman,
Fons de Poel,
Sven Kockelmann,
Wouter Kurpershoek,
Eva Jinek en
Liesbeth Staats. Deze uitzending van het programma Brandpunt werd uitgezonden op zondag 21 september door KRO-NCRV.