Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Blauw Bloed - Zweedse kroonprinses Victoria viert 'naamdag'

Zweedse kroonprinses Victoria viert 'naamdag'

Blauw Bloed

14-3-2009

| 2075 x bekeken | 0 reacties
6
In 'Blauw Bloed' aandacht voor kroonprinses Victoria van Zweden. Zij vierde donderdag haar 'naamdag'. In Zweden wordt, naast de traditionele viering van iemands verjaardag, ook stilgestaan bij de oude Zweedse naamkalender, waarbij iedere dag van het jaar verbonden is aan een bepaalde naam. Victoria’s naamdag valt op 12 maart en ieder jaar maakt zij van deze gelegenheid gebruik om uitgebreid het volk te begroeten voor de poorten van het koninklijk paleis in Stockholm. De inwoners van de Zweedse hoofdstad feliciteren Victoria uitgebreid en geven haar cadeautjes. Blauw Bloed was er dit jaar exclusief bij.
Verder brachten prinses Máxima en prinses Laurentien dinsdag allebei een bezoek aan Utrecht. Prinses Máxima opende op de Uithof het nieuwe gebouw van de Faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht. Enkele uren daarvoor presenteerde prinses Laurentien het startpakket ‘Het begint met lezen’ in het Utrechtse Spoorwegmuseum. Wij volgden de twee prinsessen op de voet tijdens hun belevenissen in Utrecht.
Op woensdag ging koningin Beatrix in het Zaans Museum op zoek naar het cultureel- en industrieel erfgoed van de Zaanstreek. De koningin opende het nieuwe Verkade Paviljoen, waar de bedrijfscollectie van de Verkade fabrieken wordt getoond.
Daarnaast een nieuwe aflevering uit de serie ‘Koninklijke Opvoeding’. Ditmaal aandacht voor de opvoeding van koningin Beatrix en haar zussen prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. Inmiddels zijn zij alle vier het toonbeeld van etiquette. Maar hoe hard is er tijdens de jeugd aan de prinsesjes gesleuteld om dit resultaat te bereiken?
En een portret van de Britse koning George VI, de vader van de huidige koningin Elizabeth. De in 1895 geboren George was nooit voorbestemd om koning te worden. Maar toen zijn oudere broer, Edward VIII, totaal onverwacht afstand deed van de troon omwille van zijn liefde voor een gescheiden vrouw, werd George in 1936 toch koning tegen wil en dank. Een bijzonder portret met unieke beelden van deze bijzondere koning.
Dit en meer koninklijk nieuws dat de afgelopen week opviel in binnen- en buitenland.

Deze uitzending van het programma Blauw Bloed met de titel Zweedse kroonprinses Victoria viert 'naamdag' is uitgezonden op zaterdag 14 maart door de EO. De presentatie was in handen van Jeroen Snel. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee