Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Blauw Bloed - De kosten van het koningshuis

De kosten van het koningshuis

Blauw Bloed

11-10-2014

| 2352 x bekeken | 0 reacties
4
De kosten van het koningshuis stonden deze week centraal bij een pittig debat in de Tweede Kamer. Waarom is de renovatie van de paleizen zo duur en: is de kamer wel op tijd geÔnformeerd hierover? CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg was een van de politici die uitsprak dat er meer duidelijkheid mag komen van het kabinet als het gaat om de informatie over de kosten van het koningshuis. Bij Blauw Bloed gaat ze in op het debat en kijkt vooruit naar de evaluatie van de begroting Koninklijk Huis volgend jaar.

Voor kleine prinsen en prinsesjes is het vaak even wennen: zoveel aandacht van de pers. In Zweden wordt prinses Estelle vaak gefotografeerd als ze haar moeder, kroonprinses Viktoria vergezelt bij officiŽle aangelegenheden. En ook de Britse prins George is volop gefilmd en op de foto gezet toen hij eerder dit jaar met zijn ouders in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland was. Maar onze eigen prinsesjes, Amalia, Alexia en Ariane zien we maar een paar keer per jaar. Hoe is het voor koninklijke kinderen in de media te komen?

De pailletten schitteren en het satijn glanst. Partyjurken van topontwerpers zijn vaak het favoriete kledingstuk van veel royals. En die jurken komen van couturiers als Valentino, Chanel en Jan Taminiau. Wat valt daarbij op? Blauw Bloed bekijkt met stijldeskundige Michou Basu de keuzes van de vorstinnen en prinsessen.

Koning Willem-Alexander reikt vrijdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6500 euro. Na de uitreiking opent de koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een aantal overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

En: in de week dat de verbouwing van de paleizen ter discussie staat in de politiek gaan wij in op de geschiedenis van Paleis Noordeinde, dat ook gerenoveerd gaat worden. In onze serie '200 jaar koninkrijk' : De historie van Noordeinde. De verschillende Oranjes hebben altijd een eigen relatie gehad met het paleis. Zo was koningin Wilhelmina niet erg enthousiast over Noordeinde, waar ze overigens zelf geboren is. Na een brand in 1948 zei Wilhelmina: u denkt toch niet dat ik die heb aangestoken ? In de jaren tachtig besloot haar kleindochter, koningin Beatrix, om Noordeinde tot haar werkpaleis te maken. De feiten en wetenswaardigheden rond Noordeinde op een rij in deze reportage van Blauw Bloed.

De presentatie was in handen van Jeroen Snel. Deze uitzending van het programma Blauw Bloed met de titel De kosten van het koningshuis werd uitgezonden op zaterdag 11 oktober door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie