Van Homo sapiens naar Robo sapiens
11-4-2010
| 1384 x bekeken | 0 reacties
Deel 28 van Beagle, in het kielzog van Darwin gaat over het essentiële verschil tussen mens en robot: leven. Wat is dat leven eigenlijk? En kunnen wij die robot niet ook tot leven wekken? Wordt de mens ingehaald en langzaamaan overbodig?
Aan boord van de Clipper is filosoof en Darwin-adept Daniel Dennett, auteur van de bestseller Darwin's Dangerous Idea. Dennet is gespecialiseerd in het menselijk bewustzijn, en betoogt dat ons bewustzijn voortkomt uit blinde, mechanische processen. Met andere woorden: alles in de natuur, hoe intelligent ook, is opgebouwd uit domme robots. Biologie is techniek.
Sarah Darwin brengt een bezoek aan het 'emotie-lab' van professor Mary-Anne Williams in Sydney en leert dat ook een robot emotie kan leren; het artificiële hartje van een robot gaat sneller kloppen als hij een rood balletje ziet. Volgens Dennett zou een robot zelfs kunnen blozen. Maar voelt hij dan ook wat, en meent hij het?
Met Daniel Dennett praten we verder over het nut van de robotica: het snappen van de processen en bouwstenen die ons tot mens maken. De onvermijdelijke consequenties van de ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie is dat de robot op een dag de dingen beter kan dan wij, en ons reduceert tot knecht waar we vroeger meester waren...
Deze uitzending van het programma Beagle met de titel Van Homo sapiens naar Robo sapiens werd uitgezonden op zondag 11 april door de VPRO.