Het Uitgeputte Continent
21-3-2010
| 961 x bekeken | 0 reacties
In deel 25 van Beagle, in het kielzog van Darwin komt de clipper Stad Amsterdam na een drie weken durende tocht eindelijk aan in Australië. Tim Flannery - Australian of the Year 2009 en één van de grootste milieugoeroes van de wereld - wacht in Sydney zijn oude vriend Redmond O'Hanlon op. Hij wil hem het 'echte' Australië laten zien.
Australië, ooit de strafkolonie van de Engelsen, werd in de jaren '70 nog optimistisch 'the Lucky Country' genoemd: het leek te beschikken over een overvloed aan natuurlijke grondstoffen, lag op veilige afstand van het Koude Oorlogrumoer en had altijd mooi weer.
Sinds de eerste pioniers zich in Australië vestigden, hebben de bewoners de grond altijd behandeld als ware het Engeland. Maar het is er vele malen heter en droger dan 'thuis'. Het gevolg is dat Australië letterlijk uitgeput geraakt is. Flannery laat Redmond zien waar het volgens hem is misgegaan. Het wordt de hoogste tijd dat men zich als echte Australiërs gaat opstellen en zich aanpast aan het land, aldus Flannery.
Beagle maakt een lange tocht door het Australische land en bekijkt het door Flannery's ogen: we gaan langs bij boeren die door de extreme droogte in het nauw zijn gedreven en met Australisch optimisme op zoek gaan naar oplossingen. We horen dramatische verhalen over bosbranden en vuurstormen die mensenlevens eisen, maar tegelijkertijd vruchtbare grond bieden aan de meest kwetsbare der bloemen: orchideeën.
Op de bodem van een drooggevallen meer in West Victoria leren we hoe opwarrelend stof - hoe vervelend ook voor de mens die ermee geconfronteerd wordt - een zegen kan zijn voor het wereldklimaat. Onderzoekers van de Monash University, Australian National University en het Nederlandse NIOZ onderzoeken nu wat de oorzaak is van het droogvallen en wat de gevolgen zijn van het stof dat er door vrijkomt.
Een aflevering over wanhoop en mogelijkheden op een uitgeput continent.
Deze uitzending van het programma Beagle met de titel Het Uitgeputte Continent is uitgezonden op zondag 21 maart door de VPRO.