Uitzending
AVRO's Kunstuur - Special Malevich

Special Malevich

AVRO's Kunstuur

5-10-2013

| 2193 x bekeken | 0 reacties
6
Op zaterdag 5 oktober staat AVRO Kunstuur geheel in het teken van één van de grondleggers van de abstracte kunst: Kazimir Malevich.

Deze special wordt uitgezonden naar aanleiding van de grote tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’, die vanaf 19 oktober in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien is. Het Stedelijk Museum Amsterdam beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland en toonde deze kroonjuwelen op deze schaal voor het laatst een kwart eeuw geleden.

In deze uitzending duiken conservator Bart Rutten en presentator Andrea van Pol in het opmerkelijke leven en werk van de kunstenaar. Verder vertellen Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum; kunstenaar Krijn de Koning; ontwerper Jan des Bouvrie en architect Ben van Berkel hoe Malevich hen geïnspireerd heeft. Maar deze iconische kunstenaar heeft ook onverwachte fans, zoals de bandleden van Go Back To The Zoo.

Kazimir Malevich beperkte zich niet alleen tot het doek. In 1913 werd de experimentele opera ‘Overwinning op de zon’ uitgevoerd, waarvoor Malevich alle decors en kostuums ontwierp. AVRO Kunstuur geeft in de special aandacht aan deze abstracte opera, die precies honderd jaar na dato opnieuw zal worden opgevoerd.

Tot slot de vraag hoe deze indrukwekkende verzameling werken van Malevich in het bezit van het museum is gekomen en wat de oud-burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, namens de stad heeft moeten doen om haar in de collectie te behouden.

Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur met de titel Special Malevich werd uitgezonden op zaterdag 5 oktober door de AVRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie