Uitzending
NOS De oorlog van acteur Eric Schneider - 14-8-2016

14-8-2016

NOS De oorlog van acteur Eric Schneider

535 x bekeken | 0 reacties
8
Documentaire in het kader van de IndiŽ-herdenking. Acteur Eric Schneider maakt een reis door zijn verleden in gezelschap van zijn zoons tijdens hun bezoek aan IndonesiŽ. Dit jaar herdachten we op 5 mei voor de zeventigste keer de bevrijding van Nederland; er kwam echter pas echt een einde aan de Tweede Wereldoorlog toen ook Japan op 15 augustus capituleerde in voormalig Nederlands-IndiŽ. Acteur Eric Schneider (1934) en zijn zoons Beau (1988), eveneens acteur en bekend van onder meer GTST, en Olivier (1981) werken mee aan een documentaire in het kader van de IndiŽ-herdenking. Vader Eric was acht jaar toen de Japanners Nederlands-IndiŽ letterlijk binnen fietsten en elf toen de oorlog afgelopen was. Hij kwam met zijn moeder en broertjes in een Jappenkamp terecht. Nu, zeventig jaar later, is Eric Schneider bereid om voor het eerst de 'reis' door het verleden aan te gaan. In een documentaire van 45 minuten reizen vader en zoons naar IndonesiŽ. Eric figuurlijk, door het delen van herinneringen, zijn twee zoons letterlijk: Beau en Olivier bezoeken in IndonesiŽ de plekken uit hun vaders jeugd. Beau en Olivier willen aanvankelijk samen met hun vader teruggaan naar IndonesiŽ, maar voor Eric is deze reis fysiek te zwaar en emotioneel te confronterend. Uiteindelijk besluit hij om niet mee te gaan. De reis van de broers begint daarom bij hun vader thuis in Scheveningen, waar ze samen foto's bekijken uit de tijd dat hij in IndonesiŽ woonde. Bewapend met de verhalen van hun vader en een groot aantal foto's reizen de jongens in zijn voetsporen naar IndonesiŽ om zich een beeld te vormen van Eric Schneiders jeugd. Ze gaan onder meer terug naar het (vrouwen)kamp Tjihapit, waar hun vader als kleine jongen met meer dan 10.000 vrouwen opgesloten zat. Ze bezoeken ook het kerkje waar hun grootmoeder tijdens de oorlog optrad - samen met een vriendin vormde ze in Tjihapit het cabaret-duo 'Tholen en Van Lier'. De broers horen er voor het eerst een zeldzame opname van hun oma. Ze zingt daar een oud kamplied. Met de filmopnames van hun bezoek aan IndonesiŽ reizen de jongens vervolgens naar Frankrijk, waar Eric een deel van het jaar woont. Samen bekijken ze de beelden die voor de familie Schneider zo belangrijk zijn geweest. Dit jaar herdachten we op 5 mei 70 jaar bevrijding van Nederland. Maar in voormalig Nederlands-IndiŽ duurt de oorlog dan nog voort. Pas op 15 augustus komt er echt een einde aan de Tweede Wereldoorlog als Japan capituleert.

De presentatie was in handen van Eric Schneider. Deze uitzending met de titel NOS De oorlog van acteur Eric Schneider werd uitgezonden op zondag 14 augustus.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee