Uitzending
Allemachtig 80 - Hannie van Leeuwen

Hannie van Leeuwen

Allemachtig 80

11-10-2010

| 1079 x bekeken | 0 reacties
5
Hannie van Leeuwen
The grand old lady van het CDA, Hannie van Leeuwen (84) staat maandag centraal in het RKK televisieprogramma Allemachtig 80. Ze maakt zich zorgen over haar partij. ,,Op dit moment afhaken is verkeerd, een slecht signaal want dan hebben ze vrij spel en ik blijf liever van binnenuit reformeren", zegt Van Leeuwen. En: ,,Waar staat de C van het CDA nog voor?"

Tegen
Hannie van Leeuwen maakte grote indruk op het CDA congres. Haar worsteling met de koers van de partij, haar gewetensbezwaren tegen de PVV en ook haar belofte aan medestrijders uit de Tweede Wereldoorlog om altijd pal te blijven staan voor de vrijheid van meningsuiting. Ze wilde die belofte niet verbreken en stemde tegen het regeer- en gedoogakkoord. ,,De stroming die nu wil regeren met gedoogsteun van de PVV moet de ruimte krijgen, maar ze moeten mij niet verhinderen om te vechten voor mijn idealen, waarom ik lid geworden ben van het CDA”, aldus Van Leeuwen.

Bewogen speech
Hannie van Leeuwen spreekt zich voor het eerst uit na haar bewogen speech op het congres. De vele reacties die ze kreeg hebben haar verrast. ‘Wat heeft u fijn gesproken, en wat hebben we ons in u herkend’ vertelden mensen haar. Van Leeuwen maakt zich zorgen over de rechtse koers van haar partij, over de bezuinigingen op de bijstand en ontwikkelingshulp. Volgens haar moet het CDA weer een echte christen-democratische middenpartij worden. ,,Dat is het op het ogenblik niet", meent Van Leeuwen.

De C
En op de vraag of er toch een moment kan komen dat het CDA haar partij niet meer kan zijn, zegt Van Leeuwen: ,,Dat moment kan komen, als men echt unverfroren op deze koers verder gaat”, zegt ze. Maar Van Leeuwen verwacht dat de fractie zich zal realiseren dat er een grote groep is binnen het CDA die toch anders denkt over uitkomsten van de onderhandelingen en over de beleving van de C . ,,Uiteindelijk moeten we weer uitkomen bij de C als middenpartij".

Deze uitzending van het programma Allemachtig 80 met de titel Hannie van Leeuwen is uitgezonden op maandag 11 oktober door de RKK. Te gast was Hannie van Leeuwen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie