Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Africa - De Sahara

De Sahara

Africa

12-3-2013

| 1287 x bekeken | 0 reacties
8
In Noord-Afrika ligt de grootste woestijn van onze planeet, de Sahara. Deze uitgestrekte woestenij, die even groot is als de Verenigde Staten, is het onherbergzaamste deel van Afrika – hier is de zon heer en meester.

In deze fascinerende wildernis 'zingen' de zandduinen, woeden zandstormen over een afstand van 1500 kilometer en valt er op sommige plaatsen in vijftig jaar geen druppel regen. Toch is het niet altijd zo geweest. Dit is het verhaal van een apocalyps, en hoe, wanneer de natuur wordt overrompeld, de ene soort moet vluchten, de andere standhoudt, en een enkeling de gelegenheid krijgt om zijn heerschappij te vestigen.

Aan de rand van deze Grote Woestijn voeren Grévy-zebra's strijd om slinkende riviertjes en mijden gedrochtelijke naakte molratten de zon dankzij hun bizarre ondergrondse bestaan. Binnen in de woestijn vinden kamelen samen met hun herders water, terwijl nietige boerenzwaluwen op zichzelf aangewezen zijn en boven duizenden vierkante kilometers droog zand hun weg zoeken om één levensreddende oase te vinden.

In het hart van de Sahara is maar weinig leven opgewassen tegen de verzengende hitte van de zon. Slechts één dier waagt zich in de middagzon, maar heeft daar wel een 'ruimtepak' voor nodig. De zilvermier wacht tot alle andere dieren het verschroeiende zand ontvlucht zijn en komt dan tevoorschijn om in alle rust te eten.

Deze uitzending van het programma Africa met de titel De Sahara is uitgezonden op dinsdag 12 maart door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie