Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Africa - De Kaap

De Kaap

Africa

5-3-2013

| 1219 x bekeken | 0 reacties
8
Zuidelijk Afrika is een en al leven en kleur. Maar zonder twee grote oceaanstromingen die rond haar Zuidkaap stromen en die gevormd hebben, zou dit gebied een woestijn zijn. Deze aflevering laat het vernieuwende vermogen van de oceaan in al zijn glorie zien.

De oostelijke Agulhasstroming loopt naar het zuiden en genereert wolken die landinwaarts drijven en zo het vochtigste gebied in zuidelijk Afrika doen ontstaan. Dit gebied, waar we getuige zijn van een sprookjesachtig vlinderballet, wordt het Google-regenwoud genoemd, omdat het pas in 2005 via satellietopnamen is ontdekt. In de oceaan zelf biedt de warme oceaanstroming leven aan scholen van de Reuzenhorsmakreel, en creŽert ze een van de mooiste zeelandschappen ooit door mensenogen aanschouwd: de Bazaruto-archipel.

Aan de westkant van de Kaap stroomt de koude Benguelastroming. Hier leven meer witte haaien dan waar ook ter wereld. Deze stroming brengt zelf weinig regen, maar boven haar wateren ontstaan vochtrijke mistbanken die landinwaarts drijven. Zo is hier een schitterende woestijntuin ontstaan, waar bladsprietkevers in een bedje van bloemblaadjes slapen.

Maar het meest indrukwekkende schouwspel is misschien wel de plek waar die twee stromingen elkaar ontmoeten. In die botsing van warm en koud water ontstaat een natuurspektakel van formaat: de Zuid-Afrikaanse sardinetrek, de grootste samenstroming van zeeroofdieren op onze planeet, waaronder de grootste Afrikaanse soort, de Bryde-walvis.

Deze uitzending van het programma Africa met de titel De Kaap is uitgezonden op dinsdag 5 maart door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie