Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Aanpakken & Wegwezen - Roemenie

Roemenie

Aanpakken & Wegwezen

13-5-2009

| 1448 x bekeken | 0 reacties
6
Aanpakkers
Hans Nieuwburg (57) en zijn vrouw Lenie gaan met familie en vrienden 2 weken naar Roemenie om daar een loods te bouwen voor landbouwvoertuigen. Al bijna 20 jaar komt hij in Roemenie om hulp te bieden aan de lokale bevolking in de breedste zin van het woord. Als buschauffeur kwam hij destijds met Roemenie in aanraking en smokkelde toen al ladingen medicijnen en bijbels mee in de touringcar voor de lokale bevolking. In het begin bracht hij vooral heel veel hulpgoederen en landbouwmaterialen mee, totdat hij zich besefte dat geld en hulp niet altijd even handig zijn. Hans besefte dat door het communistische regime de Roemenen 45 jaar dom gehouden werden en dat het tijd wordt dat ze leren zelfstandig iets op te zetten met de hulp uit Nederland

Probleem
Hoewel Roemenie een deelstaat is van de EU is de armoede onder de bevolking nog steeds groot. Zeker buiten de grote steden is de nasleep van het communistische regime overal nog voelbaar. In de winter hebben veel gezinnen het zwaar en leven ze onder barre omstandigheden. Voedsel is er niet altijd genoeg, terwijl de grond vruchtbaar genoeg is voor landbouw.

Project
Hans heeft eerder de Stichting Ecce-Homo opgercith. Hiermee financieerde hij een heel landbouwproject, waarin aardappelen en uien geteeld en geoogst worden. Door aardappelen uit te delen aan de armste gezinnen komen deze ook de winter door. Een gedeelte van de oogst wordt verkocht om het project te financieren.
De groep gaat nu voor twee weken naar Roemenie om daar een loods te bouwen voor landbouwvoertuigen. Deze machines, eerder gekocht door Ecce-Homo, zijn onmisbaar bij het verwerken van de oogst. Als deze machines buiten blijven staan in de winter zouden ze al snel niet meer bruikbaar zijn. Bovendien wordt de loods gebruikt voor de verwerking van aardappelen.
Naast dit project organiseert de stichting ook een sponsoring van gezin naar gezin. Een Nederlands gezin helpt een Roemeens gezin voor 20 euro per jaar. Voor veel gezinnen zorgt dit ervoor dat ze de winter kunnen overleven. De organisatie ondersteunt in totaal 14.000 gezinnen materieel en financieel.

Waar
Roemenie, in het dorpje Finata

Financien
Het project wordt mede-gefinancierd door de verkoop van een deel van de aardappeloogst. Het grootste deel van de inkomsten haalt men echter uit fondswerving. Deze bestaat voornamelijk uit actie en verkoop op diversen markten en collecten bij concerten. De NCDO verdubbeld het bedrag.
Reis- en verblijf kosten worden door de vrijwilligers zelf betaald.

Duur van project
De stichting Ecce-Homo bestaat al sinds 1988 en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Hans en Lenie gingen ditmaal echter voor twee weken naar Roemenie om in die korte tijd een loods te bouwen. De stichting zelf is dus wel het hele jaar rond bezig.

Deze uitzending van het programma Aanpakken & Wegwezen met de titel Roemenie is uitgezonden op woensdag 13 mei door LLINK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie