-
Gaat data ons helpen of juist breken?
12-9-2024
In een nieuwe documentaire Als de nacht maar niet valt worden we meegenomen in het nut van monitoren en gegevens verzamelen. Is het echt nuttig? Of zijn we beter af zonder de informatie? In deze documentaire wordt er gericht op de mentale gezondheid van de mens. In Nederland zijn ze een nieuw onderzoek gestart naar de psychische gezondheid. Maar niet alleen in Nederland is dit belangrijk.
Ook in Noorwegen en de Verenigde Staten wordt er nauwkeurig gemonitord hoe iemand zich voelt. In Noorwegen wordt al preventief gekeken naar de mentale gezondheid doormiddel van voorlichting op de basisschool, waarin docent als leerling negatieve gedachten vroegtijdig opmerken. In Amerika doen ze het nog weer anders. Daar houden ze iedereen in de gaten en ze worden volledig gemonitord.
In Nederland zijn ze een onderzoek gestart voor preventie van psychoses en Maarten doet daaraan mee. Hij wordt ondervraagd en een app houdt bij hoe zijn gedrag is, hoe snel hij typt, aan wie hij berichten stuurt en hoe vaak dat gebeurt. Met data is gezondheid meetbaar, maar moeten we dat wel willen? Bekijk de documentaire vanavond op NPO2 om 22:10 bij de KRO-NCRV.
Lees verder
-
Nog niet eerder getoonde beelden van Taxioorlog
1-9-2024
Het jaar 2000, het begin van een nieuwe eeuw. Voor vele begon 2000 als een vreselijke tijd. Amsterdam was een plek van veel criminaliteit, chaos, corruptie en geweld. De taxioorlog heeft veel losgemaakt bij mensen. In een nieuwe documentaireserie worden nog niet eerder getoonde beelden vertoond over de taxioorlog van 2000.
De toenmalige minister Netelenbos, de voormalige recherche chef, natuurlijk de taxichauffeurs, onderzoekjournalist Sander ‘t Sas, misdaadverslaggever John van den Heuvel en advocaat Royce de Vries komen voor in de documentaire om hun kijk te geven op de verschrikkelijke tijd in Amsterdam die de boeken in gaat als de Taxioorlog.
Door de komst van nieuwe wet- en regelgeving en daarmee de komst van concurrentie van onder andere taxi Direct liep de frustratie hoog op. En als hoogtepunt wordt het hoofd van de TCA opgepakt voor corruptie. Taxichauffeurs Jan Hartog en Cees Meester vertellen hun verhaal in de documentaireserie De Taxioorlog. Vanaf 2 september wordt de serie uitgezonden op NPO3 bij PowNed om 21:20.
Lees verder
-
Radicale verandering nodig om klimaatcrisis tegen te gaan
20-6-2024
De klimaatverandering is een belangrijk onderwerp waar we met zijn allen een oplossing voor moeten bedenken, maar volgens Jem Bendell is dit niet genoeg. Volgens hem moeten we niet een klein beetje bijsturen, maar radicale beslissingen nemen. Die beslissingen brengen ook veranderingen met mee, maar hoe ga je daarmee om?
Jem Bendell heeft zijn westerse leven achter gelaten als hoogleraar in duurzaamheid en is verhuisd naar Bali. Bendell richt zich in Bali op de lokale gemeenschap. Bendell is helemaal geïntegreerd in de lokale bevolking. Hij zorgt ervoor dat boeren producten produceren zonder chemicaliën, hij geeft meditaties in een boeddhistische tempel, hij is muzikaal en hij doet mee aan de rituelen van de lokale bevolking.
Om antwoord te geven op de vraag hoe we omgaan met drastische veranderingen zegt Jem Bendell het volgende: Vanuit een innerlijke balans is men in staat om te kunnen reageren op een plotselinge en ernstige klimaatcrisis.
De Boeddhistische Blik over klimaatverandering en het Boeddhisme is 30 juni te zien op NPO2 bij de KRO-NCRV om 15:05 uur.
Lees verder
-
Een Close-Up over een van de bekende kunstenaars van De Stijl
17-6-2024
Op de Prins Hendriklaan 50 in Utrecht staat er een huis. Maar het is niet zomaar een huis. Het is een huis dat ontworpen is door Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Truus heeft Gerrit al eerder ontmoet. Zij kent zijn werk en weet dat hij afwijkt van de normale tradities. Het huis ontwerpen ze samen. De samenwerking heeft een huis tot stand gebracht wat volledig is gebaseerd op De Stijl en praktisch is ingericht met schitterend uitzicht op de toenmalige polder. Vandaag de dag is het een UNESCO-Werelderfgoed.
In de 2doc Rietveldhuizen: Een meubel om in te wonen zien we onder andere de andere huizen die zijn ontworpen door Rietveld, maar in het bijzonder op het Rietveld Schröder huis. Er wordt onder andere een audio-fragment afgespeeld waarin Truus het werk van Rietveld bespreekt en over hun samenwerking vertelt.
De 2doc is te zien op 25 juni om 22:40 bij de AVRO-TROS op NPO2.
Lees verder
-
Onhandelbare jongens worden omgetoverd tot zelfstandige jongens in
13-6-2024
Wanneer jouw ouders niet meer voor je kunnen zorgen of zelf uit huis wordt geplaatst heeft dat veel impact op je gezondheid. Je wordt geplaatst in zorginstellingen waarbij er strenge regels zijn en waar je weinig vrijheden hebt. De jongens worden onhandelbaar en krijgen de stempel groepsongeschikt. Wanneer er geen andere mogelijkheid meer is wordt de kleine instelling Wonen Met Kansen benadert.
In de 2Doc Jongens Zonder Thuis worden acht jongens gevolgd die wonen bij de instelling Wonen Met Kansen. De jongens zitten daar door verschillende redenen. Van onhandelbaar tot ouders die niet meer voor ze konden zorgen. Wonen Met Kansen is een kleinschalige inrichting waarbij de jongens worden behandeld als mens en waar ze geloven in de jongens. We worden meegenomen in de wereld van deze jonge jongens en zien soms de emoties hoog oplopen.
Wonen Met Kansen biedt de jongens een houvast, probeert om de jongens zoveel mogelijk zelfstandig te laten worden en hun klaar te stomen voor de harde wereld. Deze documentaire is
hier terug te kijken
Lees verder
-
Welke processen zijn nodig bij legale wietteelt?
6-6-2024
Begin 2017 werd de ‘wet gesloten coffeeshopketen’ doorgevoerd door de Tweede Kamer. Dit heeft zijn vruchten nog niet afgeworpen, want pas in 2019 werden de eerste voorbereidingen op experimenten getroffen. De experimenten zijn desondanks de voorbereidingen nog steeds niet uitgevoerd. Frans Bromet volgt in twee afleveringen van Legale Wiet het proces van de inmiddels 7-jarige wet in de 2doc Legale Wiet. Wat zijn de voordelen van zelf geteelde wiet van de coffeeshop?
In de eerste aflevering volgt Frans wietkwekers John en Project C. Beide hebben zich aangemeld voor het wietexperiment. John begon een kwekerij als hobby maar is uitgegroeid tot een echte handel. Tot een moment waarbij hij schuldig is bevonden en een strafblad heeft. Mag hij nog meedoen met het experiment? Project C bestaat uit een huisarts, kassenbouwer, advocaat en een politicus. Project C heeft geen passie voor het telen van wiet, maar ziet er een goed verdienmodel in.
Het tweede onderdeel gaat over drie wietkwekers die de moeilijkheden ondervinden van de regels die men moet volgen. Zoals het track- en tracesysteem en de leveringsvoorraden. Het eerste deel wordt vanavond uitgezonden op NPO 2 om 20:55 bij de KRO-NCRV en het tweede deel wordt morgen uitgezonden op NPO 2 om 22:18.
Lees verder
-
Ode aan beeldhouwer Alexander Calder in Close Up
24-5-2024
Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder, was een van de kunstenaars die in de twintigste eeuw baanbrekend werk introduceerde. Zijn manier van kunst leidde tot bekende kunstwerken uit de kinetische kunst zoals Circus, Mercury Fountain en de Verborgen Propeller. Hij heeft als kunstenaar zijn stempel gedrukt het gemaakt, maar de vraag is of zijn kunst nog steeds terug te zien is in hedendaagse kunsten.
Regisseur Marjoleine Boonstra gaat in Close Up op zoek naar de overeenkomsten tussen de hedendaagse kunst en het iconische werk van Calder. Hoewel Alexander de hele wereld bereisde, had hij een atelier in het kleine dorpje Saché in Frankrijk. Het atelier wordt nu ter beschikking gesteld voor opkomende artiesten om hun werk te creëren. Zo hebben Rosa Barba, Zilvinas Kempinas en Ernesto Neto die kans ook gekregen. Ze vertellen over hun ervaringen in het atelier en over het bijzondere werk van Alexander Calder. En als we Alexander Calder mogen geloven is ongelijkheid de ‘spice of life’.
De documentaire In The Spirit of Calder wordt op 28 mei uitgezonden op NPO2 om 22:40 bij de AVRO-TROS. Mis het niet!
Lees verder
-
Oekraïens gezin vlucht van plek naar plek
23-5-2024
Oorlog. Het is een woord wat we eigenlijk het liefst willen vermijden, maar toch is het de werkelijkheid. Het is alweer twee jaar geleden dat Rusland, op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel. Gebied na gebied wordt Oekraïne steeds kleiner. De situatie dwingt vele om op de vlucht te slaan, met ingrijpende gevolgen.
Wat betekent het namelijk om als Oekraïens gezin te moeten vluchten voor je leven? Anna Ilchenko en Anna Yutchenko hebben samen een documentaire gemaakt, vanuit Oekraïne waarin ze het leven van familie Lymar volgen. Vader, moeder, vijf kinderen en twee chihuahua’s. De familie reist van de Russische grens naar een dorp aan de andere kant van Oekraïne, Mshanets. Hier bouwen ze met dorpsbewoners een vervallen huis om tot een leefbare woning. Maar net dat het bijna klaar was zijn ze gevlucht naar Polen
De documentaire Thuisfront geeft de kijker een beeld hoe het is om te vluchten. En hoe het is om je veilig te voelen, want kan dat eigenlijk wel na wat je hebt meegemaakt? Op 30 mei wordt de documentaire uitgezonden op NPO2 om 22:20 bij de BNN-VARA.
Lees verder
-
Een tweeling wordt van elkaar gescheiden, wat zijn de gevolgen?
22-5-2024
Peter en Erik. Twee personen wonende in Groningen. Ze kenden elkaar niet totdat ze elkaar op 17-jarige leeftijd tegenkomen. En dan blijkt dat ze een eeneiige tweeling zijn. Wat doe je als je ineens een broer erbij hebt? 56 jaar later gaan ze op onderzoek uit. Wat is er gebeurd waardoor de twee broers 17 jaar lang gescheiden leefden? En hebben meerdere mensen dit meegemaakt?
Er zijn ook soortgelijke gevallen geweest in de Verenigde Staten. Onlangs is daar een documentaire over verschenen. In de VS kwam het neer op wetenschappelijk onderzoek, maar vervolgens is dat onderzoek verzegeld en kan alleen de mensen met de hoogste macht de dossiers in zien. Zal dit ook het geval zijn in Nederland?
Peter, Erik en onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis gaan op zoek naar antwoorden. Ook hier in Nederland lopen ze tegen het feit aan dat niet alles openbaar staat. Van deskundigen horen ze nieuwe dingen over hoe het in de jaren 60 was met betrekking tot nature-nurture onderzoek. Wat gaan de broers en Myrthe ontdekken?
De tweedelige documentaire wordt op 23 en 24 mei uitgezonden op NPO 2 bij de KRO-NCRV om 22:20.
Lees verder
-
Van held naar incompetente prins: geheimen van prins Andrew worden onthuld
6-5-2024
We kennen allemaal de Me-Too beweging, waarin vrouwen het taboe over seksueel grensoverschrijdend gedrag verbreken. De beweging heeft geleid tot verschillende onthullingen, waaronder het schandaal van Jeffrey Epstein. Maar het bleef niet bij Jeffrey Epstein. Prince Andrew, zoon van wijlen Queen Elizabeth was ook betrokken in het desbetreffende schandaal, met als gevolg het beëindigen van zijn titels en officiële functies.
In de jaren tachtig was hij echter nog een geliefde man die edelmoedig was en een held was in de ogen van de bevolking wegens zijn dappere militaire service. In 1986 trouwde Prins Andrew met Sarah Ferguson. Maar na 10 jaar eindigde dit huwelijk en stond Prins Andrew aan het begin van een neerwaartse spiraal. Hoe heeft dit geleid tot het beëindigen van titels en functies?
In de tweedelige documentaireserie The Secrets of Prince Andrew komen de geheimen van prins Andrew naar boven en komt de kijker erachter hoe het van kwaad tot erger kon lopen. De serie is 8 en 9 mei te zien om 23:00 op NPO2 bij de BNN-VARA.
Lees verder
-
De Euthanasiewet, wat is er na 20 jaar veranderd en hoe gaan betrokkenen ermee om?
23-4-2024
Sinds 2001 is er een Euthanasiewet in werking getreden. Maar wat voor effect heeft dat gehad op de het onderwerp, artsen en nabestaanden? Documentairemaker Elena Lindemans is een van de nabestaanden. Haar moeder heeft haar euthanasieverzoek teruggekregen als afgewezen. Twee weken later zag ze geen uitweg meer, met alle gevolgen van dien. Nu twintig jaar later, gaat Elena onderzoeken in de serie Een goede dood of er wat veranderd is met betrekking tot euthanasie en gaat ze in gesprek met verschillende mensen over dit gevoelige onderwerp.
Er komen in de vierdelige serie verschillende personen aan bod. Zowel artsen en psychiaters als de mensen zelf die wegens verschillende omstandigheden om euthanasie vragen. Pythia (64) en Marte (26) kregen euthanasie vanuit het expertisecentrum Euthanasie. De psychiater van Yvonne (56) heeft voor het eerst besloten om euthanasie te verlenen. Wil (79) vond het traject zo zwaar dat ze middel X nam. Marij (88) wilde door haar dementie niet in een verpleeghuis wonen en had afgesproken met haar huisarts om op een gewenst moment euthanasie te plegen, maar dit liep anders.
De 2doc-serie Een Goede Dood wordt uitgezonden vanaf 6 mei om 22:10 bij de BNN-VARA op NPO2.
Lees verder
-
2Doc Laat zien hoeveel impact het heeft als je als kind geen vaderfiguur hebt
25-3-2024
Wat is de impact op kinderen die opgroeien zonder vaderfiguur? Hoe worden jouw keuzes daardoor beïnvloedt als kind? En hoe wordt jouw denkpatroon beïnvloedt over eigen opvoeding? Je ziet het in de 2doc Zonen zonder Vaders.
Documentairemaker Tessa Louise Pope gaat in gesprek met 3 volwassen mannen over het opgroeien zonder vaderfiguur. Leif, Alexandro en Nabil hebben alle drie een eigen verhaal, maar één ding hebben ze gemeen. Een vader die er niet of nauwelijks was. 1 op de 5 kinderen groeit op zonder vader. Voor vele heeft dit negatieve invloed. Zo ook bij Leif die al op vroege leeftijd criminele activiteiten uitvoerde, Alexandro die naar drugs greep en Nabil last had van depressieve klachten en woedeaanvallen.
Er is bij alle drie echter een keerpunt geweest. Ze zijn nu op het juiste pad en hebben de pijn en gemis recht in de ogen aangekeken en vervolgens achter zich gelaten. Hoe ze dat hebben gedaan en hoe ze nu naar hun vaders kijken zie je 4 april op NPO 2 om 22:25 bij de BNN-VARA.
Lees verder