Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Een zwarte dag voor België

Een zwarte dag voor België

Kruispunt

25-4-2010

| 1241 x bekeken | 0 reacties
6
Zwarte dag voor België
De Belgische kerk is in shock nu bekend is geworden dat de geliefde bisschop van Brugge jarenlang een jongen heeft misbruikt. Kruispunt reist af naar Brugge en praat daar met gelovigen bij de kathedraal, waar Roger Vangheluwe meer dan 25 jaar bisschop was. Kerkjurist Rik Torfs noemt het ontslag van de bisschop een zware klap voor de kerk. Mark van der Voorde is de voormalige perschef van Vangheluwe, hij is verbijsterd door het nieuws. “Belgie is in rouw. Bisschop Vangheluwe was een hele toegankelijke man. Bijna een volkse bisschop, die dicht bij de mensen stond. Daarom doet dit nieuws zo’n pijn. Het enige lichtpuntje is misschien dat er nu echt openheid moet komen.”

Vijf jaar paus Benedictus in Rome
Witte rook, vijf jaar geleden op het Sint-Pietersplein in Rome. Op 19 april 2005 kwamen de kardinalen in de Sixtijnse Kapel tot hun pauskeuze. Het 'Habemus Papam' klonk. En op het balkon van de kapel verscheen de man die als kardinaal Joseph Ratzinger het conclaaf inging en er als paus Benedictus XVI uitkwam.

Hyperintelligent
Joseph Ratzinger stond als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer bekend als een strenge man, der Pantzerkardinal. Velen verwachtten hem als paus van een andere kant te leren kennen. Nu zouden zijn pastorale kanten meer aan bod kunnen komen. Hij werd geroemd als uitmuntend theoloog, als hyperintelligent. Zijn pausschap zou voor verdieping zorgen van het Rooms-Katholieke geloof en de Rooms-Katholieke kerk. De naam die Ratzinger koos, Benedictus, was veelzeggend: Sint Benedictus, patroonheilige van Europa. Daarmee maakte hij een van zijn doelstellingen kenbaar: Europa terugwinnen voor de Rooms-Katholieke kerk.

Tussenpaus?
Vijf jaar na de witte rook blikt Kruispunt terug op een turbulent pontificaat. Met oud-hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, Ed Arons: "Benedictus XVI werd gezien als tussenpaus. Als iemand die, ook gezien zijn leeftijd, op de winkel past. Maar zo gedraagt hij zich niet. Hij neemt initiatieven, gaat de dialoog aan met wetenschappers, met andere culturen en andere godsdiensten. Hij durft controversieel te zijn. Hij kijkt niet naar wat politiek correct is. Hij durft zichzelf te zijn."

Nostalgische paus?
Vaticaandeskundigen Marco Politi en Stijn Fens: "Toen Benedictus gekozen was stond ik op het Sint-Pietersplein. Ik zei toen voor de camera dat men met deze paus gekozen had voor continuïteit. Daarin heb ik me vergist. Hij heeft in vijf jaar meer veranderd dan zijn voorganger in 23 jaar. Benedictus is een nostalgische paus. Met heimwee naar de tijd dat de kerk het middelpunt van de wereld was."

Vrees
Herman Häring, vooraanstaand Duits theoloog en oud-student van Joseph Ratzinger, zei vijf jaar geleden in Kruispunt te vrezen voor de dialoog met andere godsdiensten. Hij zei toen: "Joseph Ratzinger beschouwt de katholieke leer als de enige ware. Het ware heil komt van de katholieke leer." Vijf jaar later vindt Häring dat zijn vrees is uitgekomen. Kerkhistorica Daniela Müller staat ambivalent tegenover Benedictus, maar alle kritiek die hij nu te verduren krijgt als het gaat om de aanpak van seksueel misbruik vindt ze onterecht. "Hij was als prefect van de geloofsleer juist degene die tegen de wil van zijn voorganger Johannes Paulus II in zich sterk maakte voor duidelijke maatregelen. Hij zorgde ervoor dat alle zaken in Rome werden aangemeld."

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Een zwarte dag voor België is uitgezonden op zondag 25 april door de RKK. Te gast was Stijn Fens. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie