Uitzending
Koken met Van Boven - Hutspot uit Leiden

Hutspot uit Leiden

Koken met Van Boven

22-2-2019

| 4067 x bekeken | 0 reacties
6
Yvette van Boven kookt een eeuwenoude volkse maaltijd: hutspot. In de 16e eeuw nog een kookmethode, inmiddels een echt recept. Ze geeft het hare iets extra's door het met klapstuk te combineren. Yvette van Boven kent haar klassiekers. Tot eind 16e eeuw was hutspot geen recept, maar een methode. Men deed gewoon alles wat men had in de pan en kookte het tot moes. Een echte volkse maaltijd. In Leiden heeft hutspot na de strijd met de Spanjaarden, ook wel bekend als het Leids ontzet, een speciale status verworven als het symbool voor de vrijheidsstrijd. Bij de gegoede burgerij kwam hutspot toen ook op het menu. Uiteraard met peperdure ingrediënten, want verschil moest er zijn. Yvette maakt op haar manier het verschil en combineert hutspot met klapstuk. Yvette roert onderwerpen aan die iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid zou willen (w)eten. Zij kookt vanuit bewondering over wat de natuur te bieden heeft. Hierbij laat ze zich leiden door haar interesse in de oorsprong van ons voedsel en brengt zij oude bereidingstechnieken terug in de moderne keuken. Ook innovatieve oplossingen voor problemen, zoals verzilting van de grond, verwerkt zij in haar recepten. Voor haar gerechten haalt zij de ingrediënten bij telers, boeren, vissers of jonge ondernemers die zich hebben toegelegd op duurzaam produceren, en verbindt daaraan een verhaal.

De presentatie was in handen van Yvette van Boven. Deze uitzending van het programma Koken met Van Boven met de titel Hutspot uit Leiden werd uitgezonden op maandag 26 september door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie