Uitzending
In de Apotheek - Aflevering 7

Aflevering 7

In de Apotheek

5-5-2013

| 2019 x bekeken | 0 reacties
5
Linda Arendse
Linda weet sinds zeven jaar dat ze MS heeft. Om de aanvallen te remmen kreeg Linda eerst injecties - en later infusen. Maar die infusen kunnen bij haar zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom kreeg zij van de neuroloog een nieuw medicijn. Alles leek in orde. De medicijnen waren besteld, want er lag een verklaring van de neuroloog dat Linda ze echt nodig had. Maar toen kreeg Linda een brief van haar zorgverzekeraar dat haar nieuwe medicijn niet vergoed zou worden. Een grote schok, want het geld voor het dure medicijn had Linda niet, en stoppen met medicatie was ook geen optie. Gelukkig kwam de fabrikant van het medicijn Linda te hulp door de geneesmiddelen in afwachting van de beslissing van de zorgverzekeraar niet in rekening te brengen, zodat Linda in elk geval voorlopig haar medicatie kan blijven nemen. Linda hoopt vurig dat de nieuwe medicijnen definitief vergoed zullen worden.

Pauline Visser
Pauline's zoontje Rein heeft last van buikkrampjes, dus gaan ze samen naar de apotheek om advies in te winnen. De assistente staat Pauline met raad en daad bij: Buik- en darmkrampjes kunnen veroorzaakt worden door de opbouw van kleine gasbellen die vastzitten in de darmen, omdat baby’s bij zowel borst- als flesvoeding lucht binnen krijgen. Al vanaf de geboorte kan je baby hiervan last krijgen, omdat de darmen nog niet volgroeid zijn. Het darmstelsel van baby’s is pas na 6 maanden volledig ontwikkeld, daarom hebben ze vaak moeite om overtollige lucht zelfstandig kwijt te raken. De volgende symptomen, die Rein ook had, zijn een indicatie dat een baby last heeft van buik- en darmkramp:

- schril en doordringend huilen, gedurende meerdere uren per dag (vaak erger aan het einde van de middag of de avond)
- het optrekken van de beentjes tot aan de borst
- het samenballen van de hand tot een vuist
- schoppen met voetjes - extreme winderigheid
- rood gezicht tijdens het huilen (gesloten ogen)
- geen andere aanwijsbare reden voor het huilen

Naast niet-medicamenteuze adviezen, zoals de baby wiegen, masseren en bijvoorbeeld opletten dat de voeding rustig verloopt, vertelt de assistente dat er ook meerdere middelen en producten zijn die helpen bij buikkrampjes, zoals:

- middelen die op de darmflora werken
- homeopatische druppels

en er is bijvoorbeeld ook een middel dat de luchtbelletjes in de darmpjes bindt. Dat wordt niet in de bloedbaan opgenomen. Het maakt kleine gasbelletjes in de darmen groter. Zo’n grotere bel raak je gemakkelijker kwijt, in de vorm van een windje of een boertje. Je moet de baby dus goed laten boeren.

Voorzien van goed advies en een medische hulpmiddel gaan Pauline en Rein weer naar huis.

Willem Brouwer
Willem Brouwer had een technische baan in de platenindustrie – en dat was zijn lust en zijn leven. Totdat er een adertje gesprongen leek te zijn, in zijn ogen. Willem dacht dat zijn ogen traanden, maar dat bleek bloed te zijn. In het ziekenhuis kreeg hij te horen dat bij hem het licht voorgoed uit zou gaan. Al vindt Willem het natuurlijk vreselijk dat hij zijn vrije leven is kwijtgeraakt door de blindheid, hij heeft wel de kracht om positief in het leven te blijven staan en nergens bang voor te zijn.

Meneer Wesseloo
Meneer Wesseloo is vijfentachtig jaar en komt voor het eerst een medicijnrol ophalen. Omdat hij vijf jaar lang zijn vrouw, die de ziekte van Alzheimer had, verzorgd heeft, was meneer Wesseloo gewend om alles zelf te doen, maar nu vindt hij het toch wel prettig om de dosering en volgorde van zijn medicijnen uit handen te geven. Zo heeft hij zelf tijd over om leuke dingen te doen. Apotheker Bernadine Gouverneur bespreekt de details van de medicijnrol met meneer Wesseloo, zodat er geen onduidelijkheden zijn.

Deze uitzending van het programma In de Apotheek met de titel Aflevering 7 is uitgezonden op zondag 5 mei door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie