Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - Eduard Nazarski, Anthony Grimes, Joan de Windt en Jelmer Evers

Eduard Nazarski, Anthony Grimes, Joan de Windt en Jelmer Evers

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

28-6-2015

| 1957 x bekeken | 0 reacties
8
Racisme in de VS en Nederland
De beelden van de protesten tegen het racistisch optreden van de politie in het Amerikaanse Ferguson lagen nog vers in het geheugen toen vorige week een blanke jongen in een kerk in Charleston zwarte kerkbezoekers doodschoot. Zijn daad was racistisch gemotiveerd. Op uitnodiging van Kerk en Vrede en IFOR (International Fellowship Of Reconciliation) is Anthony Grimes in Nederland, pastor en oprichter van de Denver Freedom Riders. Hij staat in de traditie van Malcolm X en Martin Luther King en probeert in Denver en Ferguson te werken aan de emancipatie van zwarte jongeren. Daarnaast wil hij mensen met elkaar verbinden: blank, zwart, arm, rijk, hoogopgeleid en laagopgeleid. Hoe probeert hij De Nieuwe Wereld tot stand te brengen?

Hoe gaan we om met ons slavernijverleden?
Op 1 juli is het Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Journalist Joan de Windt schreef ‘WEG met mental slavery’, een zelfhulpboek voor zwarte mensen die nog dagelijks de gevolgen van de slavernij ondervinden. Jelmer Evers is onderwijsvernieuwer en docent Geschiedenis. De twee gaan met elkaar in gesprek over hoe om te gaan met het slavernijverleden van Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat in een multiculturele samenleving ook multicultureel onderwijs gegeven wordt? Hoe stimuleren we jongeren om zelfstandige, democratische burgers te worden, bevrijd van opgelegde verhalen?

Moderne slavernij
In de Tweede Kamer was het agendapunt of mensenrechteneducatie binnen het onderwijs in het curriculum zou moeten worden opgenomen aan de orde. Voor Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, is dat geen vraag. Hij heeft de motivatie om zich voor anderen in te zetten met de paplepel ingegoten gekregen: op zijn zestiende loodsten zijn ouders hem het vrijwilligerswerk in en als student organiseerde hij popconcerten. Nazarski laat niet af zich te verzetten tegen mensenrechtenschendingen. Dat je daarvoor soms een lange adem moet hebben en met teleurstellingen moet kunnen omgaan, spreekt voor hem vanzelf. Maar hoe houd je de moed erin en blijf je diplomatiek bij iets als moderne slavernij, onrecht dat diep door de ziel snijdt?

Mensenrechtenjournaal
In het mensenrechtenjournaal wordt aandacht besteed aan slavernij in India waaronder de kasteloze Dalits, door Gandhi kinderen van God genoemd, te lijden hebben.

Daarnaast is er aandacht voor Burundi waar een etnisch conflict dreigt tussen Hutu’s en Tutsi’s. De situatie is licht ontvlambaar en doet denken aan de vooravond van de genocide van 1994 in buurland Rwanda. Toen keek de wereld toe hoe mensen elkaar letterlijk afslachtten. Wat doen we nú?

Muziek
‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’, het is het lijflied van De Nieuwe Wereld, geschreven door Thé Lau die op 23 juni overleed. Vandaag zingt zangeres en songwriter Celine Cairo het op haar geheel eigen wijze.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld met de titel Eduard Nazarski, Anthony Grimes, Joan de Windt en Jelmer Evers werd uitgezonden op zondag 28 juni door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie