Uitzending
EenVandaag - 1-9-2009

1-9-2009

EenVandaag

1422 x bekeken | 0 reacties
7
Getroffen familie over tijd na Koninginnedag
Bij het drama op Koninginnedag verloor het gezin Pijnenburg hun moeder. De jongste dochter van het gezin, Britt, raakte zwaargewond. De oudste dochter zag het thuis voor de televisie gebeuren en vader was in Apeldoorn en probeerde alles in goede banen te leiden. Een uitgebreid interview met Britt en haar vader. Daarbij staat centraal hoe de familie na de tragedie probeert het leven weer op te pakken. Slachtoffer koninginnedagdrama had voorspellende droom. Eén van de slachtoffers van het koninginnedagdrama heeft een voorspellende droom gehad van de aanslag op de koninklijke familie. 'Ik had gedroomd dat er een auto door het publiek was gereden en dat ik gewond was geraakt en dat mama was overleden daaraan', aldus de vijftienjarige Britt Pijnenburg in een exclusief interview. Bij het drama op Koninginnedag verloor het gezin inderdaad hun moeder Marij Pijnenburg. De jongste dochter Britt raakte zwaargewond. Op Koninginnedag 2009 stond de Tilburgse drumband Prinses Juliana vooraan in het publiek de koninklijke familie op te wachten. De familie Pijnenburg begeleidde de band. Toen Karst T. met zijn auto door het publiek reed raakte Marij Pijnenburg zwaar gewond. Ze moest gereanimeerd worden. Dochter Britt had been- en armbreuken. Britt wilde op dat moment maar een ding van haar vader Aad weten: 'Zeg dat ik het droom, dat het niet waar is.' Droom. Niet veel eerder daarvoor had Britt een nachtmerrie. 'Ik had gedroomd dat er een auto door het publiek was gereden en dat ik gewond was geraakt en dat mama was overleden daaraan.' Hoewel ze het haar vader en moeder vertelde, hield niemand er rekening mee dat haar droom daadwerkelijk uit zou komen. Nadat Marij Pijnenburg een week in het ziekenhuis had gelegen overleed ze aan haar verwondingen. Dit gebeurde wrang genoeg tijdens de herdenkingsdienst voor de andere slachtoffers in Apeldoorn. Dochter Britt mocht juist die avond naar huis. Alleen. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezocht de familie na de begrafenis van Marij Pijnenburg. 'Ze hebben hun kant van het verhaal verteld, want ze hebben het ook maar gewoon gezien. Terwijl de aanslag op hen gericht was, zijn wij geraakt.' Het gezin mist hun moeder verschrikkelijk. 'Altijd als ik iets moest doen en ik durfde het niet, sloeg ze mij er doorheen. Ik heb nu echt het gevoel dat ik het alleen moet doen.' Rapporten. Komende vrijdag worden de onderzoeksresultaten naar het koninginnedagdrama bekendgemaakt in drie verschillende rapporten van de Nationale Recherche, Gemeente Apeldoorn en Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Vader Aad Pijnenburg vindt de onderzoeken wel belangrijk maar het maakt weinig verschil omdat dader Karst T. zelf overleden is bij de aanslag. 'Wie heeft een fout gemaakt, waar is de fout gemaakt, dat is een verwijt dat je niemand kunt maken.'

Kredietcrisis: Wanneer komt de grote klap?
Waar blijft de klap? Dat zou je je kunnen afvragen nu we inmiddels bijna een jaar in een grote economische crisis zitten. We hebben kelderende beurzen gezien, lijkbleke politici, en sombere berichten uit de hele wereld. Maar voor de gemiddelde Nederlander is er eigenlijk nog niet zo veel aan de hand. De werkloosheid is nog laag, de koopkracht op peil en de beurzen krabbelen al weer op. Een aantal sectoren heeft het moeilijk, maar toch vraagt een meerderheid zich af: wanneer komt de grote klap? Of komt ie niet meer? We leggen de kwestie voor aan drie economen die de crisis op de voet volgden: Maarten Schinkel van NRC Handelsblad, Eric Bartelsman van de VU en Coen Teulings directeur van het Centraal planbureau.

Gezocht: Gemeenteraadslid
Politieke partijen hebben steeds meer moeite met het vinden van geschikte mensen voor de gemeenteraad. Eerder kwam de Partij voor de Vrijheid met het probleem naar buiten, maar nu erkennen ook andere politieke partijen het probleem. Kennelijk hebben mensen geen trek meer in de lokale politiek, maar waarom? Is een baan als raadslid, naast je gewone baan te zwaar? Verdient het te weinig? Of vinden mensen politiek gewoon saai? EénVandaag gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom wil de Nederlandse burger niet meer in de gemeenteraad?

In deze uitzending van EenVandaag waren Coen Teulings en Maarten Schinkel te gast. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 1 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie